Netanjahu pochválil Trumpa za zabitie Solejmáního

NETKY.SK • 5 Január 2020, 12:35 • 2 min
Netanjahu pochválil Trumpa za zabitie Solejmáního

JERUZALEM/BEJRÚT - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyhlásil, že americký prezident Donald Trump "si zaslúži všetko uznanie" za to, že nariadil zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního.

slovakia

left justify in out

Izrael podľa neho stojí po boku Spojených štátov pri ich ťažení proti Iránu, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Netanjahu povedal členom svojho kabinetu, že Solejmání "inicioval, naplánoval a vykonal mnoho teroristických útokov" na Blízkom východe aj za hranicami tohto regiónu. Izraelskí predstavitelia tohto veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd dlhodobo obviňovali z toho, že stojí za vojnovými aktivitami Iránu na Blízkom východe.

 

 

img

 

Solejmáního zabili americké sily v piatok pri útoku dronom neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade. Nálet nariadil Trump, ktorý obvinil Solejmáního z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku.

 

 

img

 

Netanjahu patril v posledných rokoch medzi najhlasnejších kritikov iránskeho islamistického vedenia. Izraelský premiér tiež dôrazne vystupoval proti jadrovej dohode, ktorú v roku 2015 uzavrel Irán so svetovými mocnosťami a od ktorej v roku 2018 odstúpili Spojené štáty, pripomenula AP.

 

Druhý najvyšší predstaviteľ libanonského militatného hnutia Hizballáh medzitým v nedeľu vyhlásil, že zabitie Solejmáního bolo "veľmi hlúpym činom". Námestník generálneho tajomníka Hizballáhu Naím Kásim tvrdí, že útok na Solejmáního iba posilní Irán a jeho spojencov a Spojené štáty zistia, že ich "kalkulácie" boli chybné.

 

Kásim sa tak vyjadril po návšteve iránskeho veľvyslanectva v Bejrúte, kam prišiel po zabití Solejmáního vyjadriť sústrasť. Hizballáh je blízkym spojencom Iránu a považujú ho sa súčasť "regionálnej aliancie zástupných milícií podporovanej Iránom", uviedla AP.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona