Poklady z Tutanchamonovej hrobky prvýkrát mimo Egypta

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 13:44 • 2 min
Poklady z Tutanchamonovej hrobky prvýkrát mimo Egypta

Za staroegyptskými pokladmi sa aktuálne nemusíte vypraviť až k zdroju, teda do Egypta. Artefakty nájdené v hrobke presláveného faraóna Tutanchamóna sú teraz k videniu v Paríži, svoju domovskú krajinu pritom mnohé z nich opustili úplne prvýkrát. Na výstavisku Grande halle de la Villetette je k videniu 150 objektov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa všetkého sa jedná o zatiaľ najväčšiu výstavu svojho druhu na svete, návštevníci sa počas nej dozvedia zaujímavosti zo života faraóna, ktorý je považovaný za jedného z najznámejších, hoci jeho vláda bola žalostne krátka - Tutanchamon zomrel už v 18 rokoch. Jeho hrobku objavil už skoro pred 100 rokmi britský archeológ Howard Carter. Paríž je potom prvou zastávkou, výstava artefaktov by sa mala pozrieť aj do ďalších svetových metropol.

 

Podľa egyptského ministra pre pamiatky Chálida Ananího výstava predstavuje iba 0,001 percenta pokladov, ktoré Egypt vlastní.

 

"Toto je 150 artefaktov z Tutanchamonovej hrobky. Z nich 60 vôbec prvýkrát opustilo hranice Egypta, napríklad takzvaná socha Strážcu,” okomentoval výstavu jej kurátor Tarek El-Awad.

 

 

"Starí Egypťania mali hlbokú vieru v to, čo robili. Chceli pre svojho kráľa dosiahnuť dokonalosť. Trebárs táto socha nepozerá na náš svet, pozerá za neho, až do večnosti," doplnil kurátor. Naráža tak na fakt, že to nemala byť iba faraónova duša, ktorá po smrti odíde ústrety posmrtnému životu, ale aj práve rad cenných predmetov, vrátane klenotov, mís či nábytku.

 

Pritiahnuť turistov späť

 

Ďalším unikátnym objektom je socha Tutanchamona sediaceho na čiernom panterovi. Egypťania totiž verili, že posmrtný život je tak temný, že jedine čierny panter ním môže faraóna bezpečne previesť. "Aj nás súčasných moderných ľudí stále fascinuje, čo sa stane po smrti, preto sa môžeme svojím spôsobom s predstavou Egypťanov vžiť," myslí si jeden z usporiadateľov výstavy John Norman.

 

Všetky poklady nájdené v starovekých hrobkách by mali v budúcnosti prebývať v priestoroch chystaného Veľkého egyptského múzea (Grand Egyptian Museum) neďaleko pyramíd v Gíze. Jeho otvorenie, ktoré aktuálne putovná výstava predznamenáva, je po niekoľkých odkladoch naplánované na rok 2020.

 

Fascinujúca história

 

Egyptské ministerstvo pamiatok dúfa, že expozícia o Tutanchamnovi znovu pritiahne do krajiny turistov, okrem iného aj kvôli histórii, ktorá stále fascinuje aj popredných svetových odborníkov. "Tutanchamon je najlepším egyptským ambasádorom," dodal Anan. Výstava má trvať až do septembra 2019.

 

Samotná Tutanchamonova hrobka v Luxore sa nedávno po dlhoročnej rekonštrukcii opätovne otvorila návštevníkom. Zreštaurované boli napríklad maľby na stenách, nové sú tiež vzduchotechnika či podlahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona