Rodinný podnik v Las Vegas je známy po celom svete, nájdete tu najrôznejšie artefakty našej histórie

NETKY.SK • 15 Február 2021, 16:50 • 2 min
Rodinný podnik v Las Vegas je známy po celom svete, nájdete tu najrôznejšie artefakty našej histórie

Zaujíma vás história a s ňou spojené zachovalé predmety, ktoré tu ostali po veľkých mužoch histórie, alebo bojoch, ktoré ovplyvnili chod celých civilizácii? Na kanáli History už vyše 17 rokov chodí program Pawn Stars a my sa vám teraz pokúsime priblížiť jeho vznik a celé jeho vysielanie.

slovakia

left justify in out

Pawn Stars je americká reality show, ktorá sa od júla 2009 vysiela na stanici History. Celé série sa natáčajú v Las Vegas, v rodinnom podniku World Famous Gold & Silver Pawn Shop, kde kamera sníma aktivity rodinného biznisu počas celého dňa. Všetko to riadi Richard "Old Man" Harrison, jeho syn Rick a vnuk Corey "Big Hoss" s kamarátom Austinom "Chumlee" Russellom.

 

img

 

Spoločne nakupujú, predávajú a hodnotia predmety historickej hodnoty. Na kamere sú zachytení zákazníci, ktorí prídu do obchodu a dohadujú sa s Harrisonovcami o cene za artefakt či celé jeho pozadie v histórii ľudstva.

 

Pawn Stars načal svoju púť s Brentom MontgomerymColbym Gainesom zo spoločnosti Leftfield Pictures. Do Vegas prišli v jeden letný víkned a hneď im udrelo do očí množstvo artefaktov. Začali hneď uvažovať nad tým, či v meste nie sú špeciálne záložne so starožitnosťami s vysokou historickou hodnotou. Hľadali teda rodinný obchod, kde by mohli umiestniť kamery a vznikol by z toho televízny seriál. Uprednostnili nakoniec starožitníctvo so zlatom a striebrom neďaleko centra Las Vegas. Toto sa odohralo ešte v roku 2001.

 

img

 

Majiteľ a manažér Pawn Shop Rick Harrison sa takmer štyri roky pokúšal dostať svoj rodinný obchod do televízie, avšak neúspešne. I keď v roku 2003 sa objavili už v jednej z epizód "Insomniac s Davom Attellom".

 

Meno pre celú show 

Formát celého programu sa nakoniec vyvinul do dnes už známeho seriálu v rodinnom obchode. Názov seriálu mal byť pôvodne úplne iný. Pawning History sa však spoločnosti Leftfield nepáčil. Návrh Pawn Stars sa však už ujal a funguje tak dodnes. Tvorcovia sa zhodli na tom, že pomenovanie je jednoduché a ľahko zapamätateľné.

 

Dnes už patrí prevádzka k najvyhľadávanejším turistickým atrakciám v "meste hriechu". Z pôvodných 70 až 100 ľudí za deň, sa návštevnosť zvýšila na 1000 a viac. Showroom s historickými predmetmi sa musel zväčšiť nielen kvôli vyššej návštevnosti, ale aj z dôvodu väčšieho počtu artefaktov. 

 

img

 

Od roku 2009 sa už točí 17 sezón tohto seriálu. Posledná plánovaná bola na rok 2020. Avšak aj tu sa na jej prerušení, resp. zastavení natáčania podieľal negatívnym vplyvom COVID-19.

 

Samurajská mačeta 

Ako na ukážku sme si pre vás vybrali jednu z epizód z konca decembra 2019. V Pawn Stars sa práve natáčala epizóda o mačete. Malo ísť o skutočný historcký artefakt. Mačetu používali Samuraji v Japonsku. Japonský študent Soshu Ju Akihiro, tiež známy ako najlepší japonský kováč, ktorý sa venuje výrobe mečov, opisoval Harrisonovcom, prečo sa jedná o významný historický artefakt. Následne sa mačeta ponúkala prípadným zákazníkom.

 

img

 

Vyryté japonské symboly na čepeli dokazovali, že čepeľ bola vyrobená v roku 1863 a následne darovaná rebelovi Choshu, ktorý ochraňoval Japoncov pred praktikami vládnucej rodiny a proti Tokugawavovi, vojenskému veliteľovi. Nižšie vám ponúkame celú túto epizódu, ktorú si viete pozrieť aj s použitím slovenských tituliek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona