Rodinný obed alias posledné jedlo. Traja príbuzní zomreli na otravu muchotrávkami, hostiteľku spovedá polícia

NETKY.SK • 29 September 2023, 16:10 • 2 min
Rodinný obed alias posledné jedlo. Traja  príbuzní zomreli na otravu muchotrávkami, hostiteľku spovedá polícia

Erin Patterson podávala dvadsiatehodeviateho júla jedlo svojim bývalým svokrovcom a jej sestre matky jej snúbenca a jej manželovi, ktorý boli jej hosťami v meste Leongatha v južnej Viktórii, podľa miestnej polície.

slovakia

left justify in out

Jedlo, ktoré sa podozrieva, že obsahovalo muchotrávky, bolo podané počas rodinnej večere koncom júla a stalo sa súčasťou vyšetrovania vraždy v Austrálii po smrti o troch hostí menej ako týždeň neskôr.

 

Rodinný obed s trpkým ukončením

 

Erin Patterson podávala dvadsiatehodeviateho júla jedlo svojim bývalým svokrovcom a jej sestre matky jej snúbenca a jej manželovi, ktorý boli jej hosťami v meste Leongatha v južnej Viktórii, podľa miestnej polície.

 

V priebehu niekoľkých dní zomreli v nemocnici Gail Patterson, 70 rokov, a jej sestra Heather Wilkinson, 66 rokov, nasledovaní o deň neskôr Gailiným manželom Donom, 70 rokov.
Štvrtý hosť, manželky Wilkinsonovej, Ian, 68-ročný farár, zostáva v kritickom stave v nemocnici.

 

Smrť, ktorá šokovala celé mesto

 

Ich smrť šokovala malé mesto a v posledných dňoch sa verní blízkeho Korumburra baptistického kostola zhromaždili, aby sa modlili za uzdravenie ich farára, ktorý podľa informácií potrebuje transplantáciu pečene.
Dohromady, mesta Leongatha a Korumburra majú podľa najnovšieho sčítania ľudu len trošku viac ako 10-tisíc obyvateľov.

 

Pri rozhovore s médiami pred svojím domom Erin Pattersonová odmietla so slzami v očiach akúkoľvek vinu.

"Som zničená. Mala som ich rada. A nemôžem uveriť, že sa to stalo, a som taká ľúto," povedala 48-ročná novinárom.
Reverend Ian Wilkinson zostáva v kritickom stave v nemocnici po smrti svojej manželky Heather.












 

Pattersonová nebola obvinená

 

Na pondelkovom brífingu informoval detektívny inšpektor Dean Thomas z oddelenia vrátane victórskej polície, že Pattersonová je podozrivá, pretože pripravila jedlo, a bola jediným dospelým na obede, ktorý sa nezhoršil.
Povedal, že Erin Pattersonová sa odlúčila od svojho manžela Simona, ktorý prišiel o oboch rodičov, ale opísal ich vzťah ako "priateľský".

 

K obedom pridali aj dve deti bývalého páru, dodal, ale jedli iné jedlo a neprejavili žiadne príznaky ochorenia.

 

"Musíme mať otvorený prístup k tejto veci. Môže to byť veľmi nevinné," povedal Thomas. "Ale znova, v tomto momente to nevieme... Štyria ľudia prídu a troje z nich zomrú, pričom jeden je kritický, takže musíme túto vec prešetriť."


Pattersonová nebola obvinená v prípade úmrtí.

 

Príznaky sa zhodujú s otravou

 

Pattersonovej hostia cítili príznaky, ktoré sa zhodujú s prejavmi otravou muchotrávkami, povedal Thomas, hoci toxicologické správy zatiaľ nepreukázali, čo presne konzumovali.

 

Victoria Health v apríli vydala varovanie o muchotrávkach (Amanita phalloides), opisujúc ich ako "extrémne jedovaté" a uvádzajúc symptómy po konzumácii vrátane silných bolestí brucha, nevoľnosti, zvracania a hnačky.

 

"Aj keď sa počiatočné príznaky ustúpia, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu pečene, ktoré môže viesť k smrti," uviedlo varovanie.

 

Toxíny sa nedajú zničiť varením

 

Muchotrávky patria do Európy a prvýkrát sa potvrdili v Austrálii v 60. rokoch 20. storočia a takmer vždy rastú pri dovážaných stromoch, najmä duboch, podľa Royal Botanic Gardens Victoria.

 

Nie je jasné, odkiaľ pochádzali muchotrávky konzumované na obede v Leongathe, ani akého druhu boli. Toxíny v muchotrávkach sa nedajú zničiť varením, varením, zmrazovaním alebo sušením a aj malé množstvo môže viesť k smrti.

 

Keď ju novinári opýtali, aké jedlo pripravila, Patterson neodpovedala a namiesto toho sa stiahla do svojho domu s žiadosťou o opustenie ju v pokoji.

 

Polícia prípad prešetruje

 

Policajti uviedli, že v sobotu prehľadali dom Erin Patterson a zhabali niekoľko predmetov na forenzné testovanie. Správy miestnych médií naznačovali, že sušička bola nájdená na blízkom skládke odpadu, hoci polícia sa nevyjadrila o konkrétnych predmetoch.

 

"Zrejme budeme mnohé z týchto predmetov, ktoré sme zhabali, podrobovať forenzným testom s nádejou, že to môže poodhaľovať, čo sa stalo pri obede," povedal Thomas.

 

 

Zatiaľ čo polícia pracuje na potvrdení toho, čo jedli hostia Pattersonovej, vyzývajú ľudí, aby sa vyhýbali divým hubám.

 

"Prosím ľudí v komunite, aby premýšľali o hubách, ktoré by si mohli zozbierať na lúkach, farmách a podobne. Prosím, premyslite si, či by ste ich mali jesť," povedal Thomas.

 

"Moja rada je, ak ste ich nekúpili v supermarkete alebo niečo podobné, možno sa od nich radšej držte preč."










Preklad textu BBC




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies