Česi prekonali desaťtisícovú hranicu v počte infikovaných za deň, nemocnice zažívajú nával pacientov

NETKY.SK • 17 Október 2020, 09:05 • 2 min
Česi prekonali desaťtisícovú hranicu v počte infikovaných za deň, nemocnice zažívajú nával pacientov

PRAHA - Denný nárast nových prípadov koronavírusu v Českej republike v piatok po prvýkrát prekročil desaťtisícovú hranicu. Laboratória potvrdili 11 105 infikovaných osôb.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom české mininisterstvo zdravotníctva. Do štatistík pribudlo ďalších 11 úmrtí. Celkovo tak v krajine na ochorenie COVID-19 zomrelo 1283 ľudí.

 

Počet infikovaných sa zdvojnásobil

V českých nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3120 ľudí s koronavírusom, z toho 551 sú vo vážnom stave. Krajina eviduje viac ako 92 tisíc aktívnych prípadov, pričom väčšina z nich má alebo malo iba mierny priebeh choroby. Avšak aj napriek tomu, rastie počet počet ľudí, ktorí skončili v nemocnici.   

 

img

 

Od marca sa v Českej republike koronavírusom preukázateľne infikovalo viac ako160 tisíc ľudí. V októbri sa celkový počet už viac ako zdvojnásobil a pribudlo vyše 89 tisíc prípadov. Tento týždeň denné prírastky prvýkrát prekročili hranicu 9 tisíc. V stredu laboratória dokonca odhalili 9 544 prípadov a vo štvrtok 9 718.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Česku sa nedarí dostať koronavírus pod kontrolu, vláda vyhlásila núdzový stav

 

Prísne opatrenia zatiaľ nezafungovali

Česko v počte denných prírastkov už prekonalo aj Nemecko. V porovnaní so septembrom sa zdvojnásobil aj počet úmrtí, pričom hospitalizovaných je tri krát viac ľudí ako minulý mesiac. K takejto bilancii sa pritom blíži aj počet pacientov vo vážnom stave.

 

 

Podľa ministra zdravotníctva Romana Prymulu bude počet nakazených pribúdať ešte desať dní až dva týždne. Odborníci uvádzajú, že do nemocníc sa dostanú 3 až 4% nakazených, z toho 20 percent bude vo vážnom stave.

 

Súvisiaci článok: Česi prijímajú nové opatrenia proti koronavírusu, čo bude najviac obmedzené?

 

img

 

Kvôli nepriaznivému vývoju epidémie platia v celom Česku od stredy sprísnené protiepidemické opatrenia. Všetky školy od základných po vysoké prechádzajú na dištančnú výučbu. Výnimku dostali iba triedy určené pre deti so špeciálnymi potrebami.

 

Uzavreté sú reštaurácie, bary a kluby. Zhromažďovať sa ľudia môžu maximálne po šiestich. Väčšina opatrení platí do 3. novembra, teda do ukončenia núdzového stavu. Školy majú byť zatiaľ zatvorené do 1. novembra.

 

Prečítajte si viac: Medzi českou speváckou ikonou Danielom Hůlkom a prezidentom Zemanom to vrie, adresovali si tvrdé slová

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies