Prezidentka vystúpila s mimoriadnym príhovorom: Občanov vyzvala k väčšej solidarite a ohľaduplnosti

NETKY.SK • 29 September 2020, 06:14 • 2 min
Prezidentka vystúpila s mimoriadnym príhovorom: Občanov vyzvala k väčšej solidarite a ohľaduplnosti

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila s mimoriadnym príhovorom k občano. Ľudí v ňom vyzvala k zodpovednosti počas 2. vlny pandémie nového koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlava štátu v utorok večer v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) upozornila, že tvrdosť reštrikcií z jari tohto roka si už Slovensko nemôže dovoliť. Tiež očakáva, že vďaka úspechom v medicíne bude koronavírus čoskoro minulosťou.

 

 

Stojíme pred tou istou skúškou ako na jar

Slováci však podľa nej musia vydržať a tento čas prečkať s čo najmenšími stratami na životoch a ekonomike. Hlava štátu povedala, že bez ohľadu na úspechy Slovenska v prvej vlne, stoja Slováci opäť pred tou istou skúškou.

 

„V tejto chvíli nejde o otázku viny a o to, kto za to môže. Ide hlavne o otázku zodpovednosti každého z nás. Ide o zodpovednosť tých, ktorý majú prijímať rozhodnutia a krízovú situáciu manažovať, teda o zodpovednosť politikov a odborníkov. A ide o tiež o zodpovednosť každého z občanov,“ uviedla.

 

img

 

Prezidentka prízvukovala potrebu viac testovať, posilniť ľudské kapacity, organizáciu a zvýšiť nároky na výkon každej zložky štátu tak, aby v neho ľudia mali dôveru, že v boji proti COVID-u robí všetko potrebné.

 

Mohlo by vás zaujímať: Najviac Slovákov verí prezidentke Čaputovej, naopak dôvera v Matoviča sa prepadáva

 

Nosenie rúšok a dezinfekcia 

Hlava štátu občanov vyzvala k väčšej solidarite a ohľaduplnosti, pričom poukázala na dôležitosť nosenia rúšok, dodržiavanie odstupov a používaniu dezinfekcie.

 

„Sekundy, ktoré môžu pre tých najzraniteľnejších znamenať roky života, ktorý sa neskončí predčasne. Naše sekundy dnes teda znamenajú roky života pre iných,“ povedala. Ľudí varovala pred šírením hoaxov a nepravdivých informácií. 

 

Prečítajte si viac: Krízový štáb rozhodol o hromadných podujatiach aj prevádzkach

 

Tvrdé reštrikcie z jari si už nemôžeme dovoliť

„Chápem, že mnohí z vás sa cítite unavení z obmedzení, chápem, že mnohí z vás ste krízou na jar veľa stratili. Chápem aj, že sa niektorí z vás necítite COVID-om ohrození. Ale každý z nás má vo svojom okolí niekoho, kto je starší, oslabený, niekoho, komu by COVID mohol spôsobiť závažné problémy,“ povedala s tým, že nikto sa už nechce vracať k obmedzeniam z jari.

 

Rovnako tvrdé reštrikcie si už podľa nej štát a spoločnosť už nemôžu dovoliť. Poukázala aj na narastajúce počty infikovaných a pacientov, ktorí musia byť hospitalizovaní.

 

img

 

„Zastaviť šírenie vírusu teda neznamená len chrániť seba a svoje bezprostredné okolie, znamená uchrániť naše nemocnice, aby pod náporom nových pacientov naše zdravotníctvo neskolabovalo,“ vysvetlila.

 

Vírus dostaneme čoskoro pod kontrolu
Čaputová tiež vyzvala na podporu ľudí, ktorí sú v prvej línii v boji s koronavírusom, a to nie len materiálnu, ale aj morálnu. Upriamila tiež pozornosť na nové druhy testov na koronavírus, ktoré prinášajú výsledok do pár minút a finalizáciu prípravy vakcín.

 

„Dôverujem tomu, že o niekoľko mesiacov budeme mať vďaka vedeckému poznaniu a objavom vírus pod kontrolou. A COVID-19 bude zvláštnou kapitolou, ktorá sa bude spájať takmer výlučne s rokom 2020. Vydržme preto, aby sme tento čas prečkali s čo najmenšími stratami na životoch, ekonomike, ale aj na našich vzťahoch,“ uzavrela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies