Rodičia maloletej Maxine dali Slovensku červenú

NETKY.SK • 18 Február 2016, 12:55 • 2 min
Rodičia maloletej Maxine dali Slovensku červenú

BRATISLAVA - Rodičia maloletej Maxine, ktorú im v apríli minulého roku odobrala nórska sociálka Barnevernet, dali slovenským orgánom pri riešení situácie "červenú".

slovakia

left justify in out

Tvrdí to riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) Andrea Cisárová. "Rodičia sa rozhodli, že nórsky právnik im zabezpečí výhru na súde, a preto sa budú riadiť len jeho pokynmi," vysvetlila pre agentúru SITA. CIPC spolu so slovenským veľvyslancom v Nórsku Františkom Kašickým podľa nej na sedeniach s nórskymi odborníkmi jasne deklarovali excelentný právny prístup.

 

Prípadu maloletej Maxine sa venujeme už takmer rok, zdôraznila Cisárová. "V apríli 2015 sme podali na súd intervenciu, a to tak, aby sme sa postavili za maloletú Maxine a jej návrat do biologickej rodiny. Intervenciu sme niekoľkokrát vyprecizovali tak, aby bol chránený najlepší záujem dieťaťa," vysvetlila. Minister práce Ján Richter podľa jej slov vlani v máji jasne deklaroval záujem okamžite vycestovať a spolu s veľvyslancom v Osle zistiť priamo na mieste, aký je právny stav. "Ešte v minulom roku, v prípade, že by rodičia postupovali podľa našich pokynov a predložili intervenciu, kde sme žiadali dieťa späť do biologickej rodiny, sme mohli byť úspešní," doplnila riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

 

Právnik rodičov si podľa Andrey Cisárovej žiadal odplatu za každý telefonát. "Zdôraznil, že nie je možné, aby bola podaná intervencia a rodičia dali plnú moc právnikovi. Podľa jeho vyjadrenia sa dá o maloletú Maxine bojovať len v Nórsku," uviedla pre agentúru SITA. Rodičia tak dali podľa nej "červenú" centru i ministerstvu práce a na súde nikdy nepovedali, že chcú, aby bola predložená intervencia aj napriek tomu, že sa ich sudca pýtal, či chcú otvoriť otázku intervencie. "Spory o deti sa vyhrávajú v súdnych sieňach, podali sme pomocnú ruku, ale rodičia musia jasne deklarovať svoju vôľu," doplnila na záver Cisárová.

 

 

 

 

Malá Maxine je štátna občianska Nórska i Slovenska, má nórsku hluchonemú matku Saru a slovenského otca Andreja Ladického. Ako uviedol šéf hnutia Sme rodina - Boris Kollár, keď mala Maxine tri mesiace, nórska sociálka Barnevernet ju rodičom odobrala, dôvodom bol podľa neho nedostatočný očný kontakt. Odvtedy rodina o ňu bojuje. Jej mamu totiž ako dieťa odobrali jej matke alkoholičke, dostala sa do detského domova a tým automaticky aj do sociálneho systému. Keď porodila malú Maxine, úrady ju začali sledovať a pozývať na rôzne stretnutia. Ak by na ne neprišla, dieťa by jej automaticky odobrali. Podľa Kollára na nich vysvetľujú, ako sa starať o dieťa, pričom vás nahrávajú. "Odohráva sa to v miestnosti plnej neónov a kamier a keďže matka neudržala s malou očný kontakt, bol to dôvod na jej odobratie,“ vysvetlil.

 

Kollár preto vyzval slovenské štátne orgány, aby sa o prípad maloletej Maxine začali zaujímať. Podľa jeho slov ide o veľmi urgentnú vec, pretože v Nórsku je na 23. a 24. februára naplánovaný súd, ktorý môže dieťa rodičom úplne odobrať. "Chceme apelovať na ministra práce Jána Richtera, štátneho tajomníka rezortu Jozefa Buriana, aby vyzvali slovenského veľvyslanca v Nórsku Františka Kašického, aby sa na budúcotýždňovom súde zúčastnil a neodignoroval ho. Ide o to, aby dal Richter Kašickému pokyn, aby podporil navrátenie malej Maxine do biologickej rodiny,“ vysvetlil šéf hnutia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies