Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bude prebiehať podľa nových pravidiel

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 15:26 • 2 min
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bude prebiehať podľa nových pravidiel

SLOVENSKO - Poradie očkovania bude určované na základe novej vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá nadobúda účinnosť 8. marca 2021.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Očkovanie bude podľa vyhlášky prebiehať v niekoľkých fázach, konkrétne v jedenástich. Hlavným kritériom pre zaočkovanie osoby proti ochoreniu COVID-19 v prvej fáze je, že osoba je objednaná na očkovanie prostredníctvom centrálneho objednávacieho systému uverejneného na webovom sídle www.korona.gov.sk.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si, ktorej vakcíne Slováci najviac dôverujú

 

Kritériom pre zaočkovanie osoby v druhej fáze je, že osoba spĺňa kritérium pre zaočkovanie v prvej fáze alebo je objednaná na očkovanie prostredníctvom centrálneho objednávacieho systému a je osobou s vekom najmenej 85 rokov.

 

V tretej fáze sa budú môcť zaočkovať osoby s vekom minimálne 70 rokov. Piata fáza zahŕňa osoby s vekom 60 rokov a v šiestej fáze sa môžu očkovať už i 55 roční. V siedmej fáze sa očkujú už aj 45 ročné osoby.

 

Ďalšie fázy sú ovplyvnené podmienkami z tých predchádzajúcich a postupne umožnia očkovanie mladších osôb.  Osoby mladšie ako 18 rokov sa budú môcť, podľa vyhlášky, zaočkovať až v jedenástej fáze. Celú vyhlášku môžete nájsť na slov-lex.sk

 

Mohlo by vás zaujímať: Na očkovanie sa budú môcť prihlasovať aj profesionáli, ktorí sa starajú o seniorov

 

Pravidlá:

 

- očkovanie je zoradené podľa veku (85+, 70+, 60+, 55+, 50+, 45+, 40+, 35+, 30+, 18+)

 

- uprednostnenie ľudí so zdravotnými indikáciami bola zrušená, očkovať sa môžu iba v rámci náhradníckeho systému

 

- uprednostnenie zdravotníckeho personálu bolo zachované

 

- uprednostnenie pedagogického personálu bolo zrušené, od dnešného dňa sa teda prednostne očkovať nemôžu

 

- predavači/ky, vodiči/ky, taxikári/ky boli presunutí do náhradníkov, ale iba nad 50 rokov

 

- uprednostnenie “kritickej infraštruktúry” bolo zachované, čiže ďalej sa bude očkovať neidentifikovateľná masa ľudí mimo systém

 

- rozdelenie podľa veku v závislosti od typu vakcíny bolo zrušené

 

img

 

Súvisiaci článok: Otvorili sa nové termíny na očkovanie vakcínami Pfizer


Ako budú pribúdať nové termíny na očkovanie?


Podľa ministerstva je záujem o očkovanie veľký. Počet nových termínov by sa v najbližších dňoch a týždňoch mal zvyšovať.


V Pondelok a utorok vo večerných hodinách bude postupne pribúdať 29 700 nových termínov na očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer pre ľudí starších ako 70 rokov.


V stredu alebo štvrtok vo večerných hodinách bude postupne pribúdať minimálne 30 000 nových termínov na očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre ľudí vo veku 60-70 rokov.

 

Podľa plánu dodávok vakcín by ich malo v najbližších týždňoch prichádzať čoraz viac. Slovensko preto môže očakávať čoraz vyšší počet nových termínov na registráciu. Národné centrum zdravotníckych informácií v súčasnosti pracuje na zmenách registračného formulára, ktoré by mali viesť k jednoduchšiemu registrovaniu na očkovanie.


 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies