Riziko, že epidémia eboly zachváti Maďarsko, je podľa experta mizivé

NETKY.SK • 5 August 2014, 13:13 • 2 min
Riziko, že epidémia eboly zachváti Maďarsko, je podľa experta mizivé

BUDAPEŠŤ - Riziko rozšírenia epidémie eboly zo západnej Afriky do Maďarska je mizivé, vyhlásil dnes pre agentúru MTI riaditeľ Národného bezpečnostného laboratória Celoštátneho epidemiologického centra Zoltán Kis.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto virológa sú v Európskej únii a v Maďarsku zdravotná starostlivosť a epidemiologický dozor na podstatne vyššej úrovni než v krajinách s terajším výskytom epidémie eboly. Preto sa môže stať iba prípad zavlečenia nákazy.
     

Ak by sa takýto prípad objavil, podozrivého z nákazy by podľa jeho slov izolovali na infekčnom oddelení Nemocnice svätého Ladislava a v Celoštátnom epidemiologickom centre by v priebehu pár hodín diagnostikovali vzorku krvi.
     

"V Maďarsku je vypracovaný postup na odhalenie takejto vážnej infekčnej choroby, na izolovanie a liečbu pacienta, ako aj na ďalší epidemiologický postup," povedal Kis.
     

Virológ zdôraznil, že vírus eboly sa šíri prostredníctvom krvi a slín, nie však vzduchom. Dodal, že nie je možné prenos vírusu špinavými bankovkami, či uštipnutím komára.
     

MTI pripomína, že podľa pondelňajších informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) do 30. júla sa nakazilo v oblasti západnej Afriky 1440 ľudí, z ktorých 826 chorobe podľahlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies