Riešenie klimatickej krízy na Slovensku je úspešnejšie aj vďaka EÚ

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 14:33 • 2 min
Riešenie klimatickej krízy na Slovensku je úspešnejšie aj vďaka EÚ

BRATISLAVA - Posun v riešení klimatickej krízy na Slovensku je do veľkej miery zásluhou Európskej únie (EÚ). V tlačovej správe to uviedli mimovládne environmentálne organizácie Znepokojené matky, Budovy pre budúcnosť a Priatelia Zeme-CEPA spolupracujúce na kampani Zelený reštart.

slovakia

left justify in out

Organizácie po prvom roku novej vlády vidia posun v tom, ako politici a ministerstvá vnímajú klimatickú krízu. Vláde však vyčítajú, že každý posun si "vyžaduje boj" a nedeje sa tak automaticky, ako by si klimatická kríza vyžadovala.

 

Ako to u nás vyzerá? 

Podľa mimovládok nie je klimatická kríza na Slovensku stále chápaná nadrezortne, čo sa prejavuje v postojoch jednotlivých ministerstiev k niektorým otázkam. Slovensko navyše mešká s naštartovaním činnosti Rady vlády pre Európsku zelenú dohodu, ktorá by čiastočne mohla riešiť tento problém. Jednotlivé vládne strany podľa nich k otázkam klímy nemajú spoločný postoj a stranám chýbajú reprezentanti, ktorí by boli presvedčivými nositeľmi témy ochrany klímy.

 

img


"Stále nemáme jasné plány, ako dosiahnuť uhlíkovú neutralitu a financovanie preto staviame na modeloch, ktoré boli už pred dvoma rokmi neaktuálne," uviedol Juraj Melichár, koordinátor Priateľov Zeme-CEPA.

 

Pozitívny ohlas 

Organizácie hodnotia pozitívne posun v oblasti šetrenia energiami cez obnovu budov, ochrany biodiverzity či adaptačné a vodozádržné opatrenia v krajine, ktoré sa dostali do plánu obnovy. Vláde kvitujú aj kroky proti dovozu odpadu zo zahraničia na spaľovanie na Slovensku.

 

img


"Budeme pozorne sledovať či prijmeme kvalitnú legislatívu, ako dopadne petícia 127-tisíc ľudí za ochranu klímy v parlamente, či konečne odstránime prekážky pre nárast šetrných obnoviteľných zdrojov energie a či budú reformy z plánu obnovy pretavené do konkrétnych krokov a investícií," uzavrela Lucia Szabová z iniciatívy Znepokojené matky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies