REPORTÁŽ Dnes sa začína jeden z najkrajších a najmilších židovských sviatkov – chanuka

NETKY.SK • 28 November 2021, 8:0 • 2 min
REPORTÁŽ Dnes sa začína jeden z najkrajších a najmilších židovských sviatkov – chanuka

BRATISLAVA - Chanuka, alebo Sviatok svetiel, či Sviatok zasvätenia, je židovský sviatok, ktorý sa začína 25. dňa v židovskom mesiaci kislev a trvá osem dní. Je spomienkou na znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu Makabejcami po jeho znesvätení Antiochom IV. Epifanom.

slovakia

left justify in out

 

img

 

 

Počas dlhých bojov zahynulo veľa povstalcov, napokon však jeruzalemský chrám oslobodili. Keď ho vyčistili a zapálili večné svetlo, zistili, že majú olej len na jeden deň, pričom najkratší čas na vyrobenie nového oleja bol osem dní. Tradícia hovorí, že sa stal zázrak a malé množstvo oleja vydržalo celých osem dní. Na pamiatku znovuzasvätenia chrámu sa v židovských rodinách zapaľuje počas ôsmich dní osem sviec – každý deň jedna. Chanukové sviečky drží svietnik s deviatimi ramenami. To deviate slúži na upevnenie sviečky šámesa, čiže sluhu, od ktorej sa zapaľujú ostatné. 

„Treba povedať, že je to príjemný sviatok, milý sviatok, a myslím si, že možno v rámci tohto sviatku popriať všetkým nám, nielen Židom, aby sme boli zdraví,“  hovorí profesor Pavel Traubner počas našej návštevy.

 

img

 

Aké chutné chanukové jedlá pečie a ponúka manželka bratislavského rabína, no i o ďalších zaujímavých zvykoch, sa dozviete práve z rozprávania profesora Pavla Traubnera, čestného predsedu ÚZ ŽNO, ktorý s manželkou Katkou dovolil nahliadnuť štábu Netiek do ich súkromia.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona