Richard Sulík podporuje inovácie vo firmách aj v štáte

NETKY.SK • 4 Február 2022, 12:08 • 2 min
Richard Sulík podporuje inovácie vo firmách aj v štáte

BRATISLAVA - Inovácie vo firmách sú životne dôležité pre rozvoj celého Slovenska a pokiaľ firmy prestanú inovovať, nastane takmer nevyhnutne ich úpadok. V piatok to po odovzdávaní cien v súťaži o Inovatívny čin roka uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

slovakia

left justify in out

Do 14. ročníka súťaže prihlásili rekordných 35 návrhov v 4 kategóriách. Súťažiaci mohli prihlásiť inovácie, ktorých inovačný proces dokončili v kalendárnom roku 2020 a uviedli ich aj do praxe. „Keď prestane krajina a firmy inovovať, prestanú sa rozvíjať a potom nasleduje takmer vo všetkých prípadoch úpadok. Toto je niečo, čo určite nechcem ani pre firmy, ani pre krajinu ako celok,“ povedal Sulík.

 

img

Richard Sulík, zakladateľ Grizzly.ski Jozef Gárobík a generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Peter Blaškovitš

 

Minister zdôraznil aj význam ochrany duševného vlastníctva pri inováciách. Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) sa v posledných mesiacoch podarilo skrátiť lehoty na registrácie ochranných známok, patentov či úžitkových vzorov. Podľa Sulíka rezort pripravuje aj podporu firiem v tejto oblasti formou expertného poradenstva, pretože patentové právo je pomerne zložité.

 

Prečítajte si tiež: Slovenskí vedci vyvinuli monoklonálnu protilátku proti variantu omikron!

 

Najvyššie ocenenia v kategórii výrobková inovácia získala spoločnosť Grizzly.ski za ultraľahké skialpinistické viazanie s brzdou z leteckého hliníka. V kategórii technologická inovácia porotu najviac zaujalo riešenie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá vyvinula technologickú linku na vysoko efektívne bezodpadové spracovanie multikomponentných hnojív s využitím granulátora s plochou matricou.

 

img

Alena Balogová a Otto Kručko za spoločnosť Chemosvit Fibrochem

 

V kategórii inovácia služby skončila na prvom mieste spoločnosť YMS vďaka aplikácii ySpace, ktorá umožňuje plne automatizované sťahovanie, spracovanie a vyhodnotenie údajov zo satelitného snímkovania Zeme. V uvedených troch kategóriách získali tri najlepšie riešenia ocenenie a finančnú odmenu.

 

V novej kategórii za inováciu, ktorá prispela k riešeniu situácie v súvislosti s COVID-19, udelili ocenenie Inovatívny čin roka antimikrobiálnemu oblečeniu pre zdravotnícky personál a textilným výrobkom Prolen s iónmi striebra a zinku, ktoré ničia vírusy, baktérie a bránia rastu plesní. Rúška a textílie s týmito vlastnosťami vyvinuté spoločnosťou Chemosvit Fibrochem používali zdravotníci a záchranné zložky.

 

Možno vás zaujmeKamery odhadnú vek zákazníkov v obchodoch. Na čo budú slúžiť?

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies