Česko zmierňuje opatrenia, občania budú môcť cestovať do zahraničia

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 14:16 • 2 min
Česko zmierňuje opatrenia, občania budú môcť cestovať do zahraničia

Česká republika plánuje postupne začať uvoľňovať niektoré opatrenia, ktoré doteraz zaviedla v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Ako v pondelok informoval český minister vnútra Jan Hamáček, s platnosťou od 14. apríla by chcela vláda zrušiť úplný zákaz vycestovania do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Budú sa musieť dodržiavať prísne pravidlá

Vycestovanie z krajiny sa však bude riadiť presnými pravidlami, ktoré by vláda ešte len mala určiť na svojom pondelňajšom rokovaní. Po návrate bude musieť ísť každý do karantény. Hamáček vyhlásil, že krajina bude dodržiavanie pravidiel cezhraničného cestovania prísne kontrolovať a určite sa uvoľnením opatrení "neotvára možnosť zájsť si do Drážďan na nákupy".

 

Vláda plánuje otvoriť niektoré obchody
Vláda okrem toho začne postupne uvoľňovať aj zákaz fungovania viacerých obchodov. Podľa premiéra Andreja Babiša by malo ísť predovšetkým o papiernictva a predajne obuvi. Uvoľniť opatrenia by sa mali aj pri stavebninách či železiarstvach, kam momentálne majú povolený vstup len živnostníci, no po novom by ho mali mať opäť všetci.

 

 

Predajne nebudú môcť byť preplnené
V každom prípade však budú musieť všetky obchody dodržiavať prísne opatrenia vrátane kontrolovania rozostupov medzi zákazníkmi stojacimi v rade, ktoré budú musieť byť najmenej dvojmetrové. "V predajni musí byť aktívny zásah proti zhlukom zákazníkov, a zaistené riadenie radov čakajúcich zákazníkov," cituje Česká televízia premiéra Babiša.

 

Obmedzenie voľného pohybu
Česká vláda nebude zatiaľ nič meniť na pravidle, že pobyt vonku je povolený len samostatne alebo vo dvojici, a to len v odôvodnených prípadoch.

 

img

Prázdne pražské ulice


Aktuálna situácia v krajine

Počet ľudí, ktorých v Česku pozitívne testovali na nový koronavírus, sa zvýšil na 4591. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 72 ľudí a 96 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k pondelkovému ránu. V nedeľu vykonali v krajine 4710 testov, ich celkový počet tak presiahol 85.000. Viac o situácii v Česku, ako aj v ďalších krajinách, sa dozviete v článku "Aktuálna situácia vo svete v spojitosti s koronavírusom"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona