R.FICO: NEJDE O VOJNU POLICAJTOV, ALE O SNAHU HAMRANA A LIPŠICA UCHOPIŤ TOTÁLNU MOC V ŠTÁTE

NETKY.SK • 21 August 2023, 11:15 • 2 min
R.FICO: NEJDE O VOJNU POLICAJTOV, ALE O SNAHU HAMRANA A LIPŠICA UCHOPIŤ TOTÁLNU MOC V ŠTÁTE

SMER pred niekoľkými dňami predpovedal, že v krátkom čase príde k mocenskému vyústeniu konfliktov, no je nevídané, že sa tu dejú bezprecedentné zákroky proti najvyšším bezpečnostným orgánom, SIS a Národnému bezpečnostnému úradu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prezidentka a premiér Ódor sa však snažia dávať tejto masívnej demonštrácii sily „pravé meno“, podľa nich ide o vojnu policajtov. Robert Fico ich však opravuje, tu nejde o vojnu policajtov, je presvedčený, že ide o uchopenie totálnej moci v štáte, dostať po kontrolu nezákonným spôsobom všetky bezpečnostné a silové zložky. Je tu totiž aj možnosť, že prezidentka po voľbách nepoverí víťaza volieb zostavením vlády, čo sama povedala, navyše Ódor tvrdí, že je pripravený vládnuť ďalšie mesiace po voľbách.

Na tlačovej besede predseda strany SMER reagoval na včerajšie výroky prezidentky, povereného premiéra Ódora a policajného prezidenta Hamrana. Včera sa totiž prví menovaní jednostranne postavili na Hamranovu stranu, na stranu čurillovcov a Lipšica. „Pani prezidentka vždy podporovala kriminalizáciu opozície. Pani prezidentka sa postavila aj za čurillovcov, keď boli obvinení. Pýtame sa, čo má s vojnou policajtov útok na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu? Riaditeľ NBÚ je obvinený zo zneužívania právomocí verejného činiteľa kvôli tomu, že prijímal nejaké personálne rozhodnutia na svojom pracovisku voči nejakým ľuďom. A nám sa pokúša pani prezidentka a pán Ódor nahovoriť, že to je nejaká vojna policajtov. Klamete. Útok na riaditeľa NBÚ je preto, lebo tu máme ľudí ako je Lipšic, ktorý už dávno bezpečnostnú previerku nemal mať, sú tu čurillovci, ktorí už dávno o previerky mali prísť a je tu celý okruh ľudí, ktorí musia mať pre svoj výkon práce bezpečnostné previerky a obávajú sa, že NBÚ v krátkom čase bude musieť prijať nejaké rozhodnutia, pretože už je to neudržateľné. Preto útok na pána Konečného, ktorý podľa mňa bude zadržaný a pôjde do väzby kvôli personálnym rozhodnutiam, ktoré robil na NBÚ. Nie je žiadna vojna policajtov,“ uviedol R. Fico.
Čo má ďalej spoločné s vojnou policajtov zadržanie riaditeľa SIS Aláča?
Potrebujú iba dostať pod kontrolu SIS, teda za týmto útokom nie je nič iné, len nájsť formálny dôvod na jeho odvolanie z funkcie. Teda ak by získali SIS, ak odstavia vedenie NBÚ, majú pod kontrolu NAKA, ÚŠP  Vojenské obranné spravodajstvo a aj celú armádu. A po výsledkoch parlamentných volieb, ktoré by sa im nepáčili prezidentka povie, že nepoverí víťaza volieb zostavením vlády a Ódor bude vládnuť ďalej.

Robert Fico ďalej zverejnil dôkazy o tom, ako sa na Slovensku manipuluje s verejnou mienkou. Bola tu nejaká súkromná objednávka na zásah NAKA na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. S veľkým humbugom nabehli komandá, pobrali sa ľudia, ktorí ale boli večer prepustení bez obvinenia. Celý zákrok vyvolal veľkú mieru pochybností, okrem iných aj u vtedajšieho ministra vnútra Ivana Šimka, ktorého sa Ódor s prezidentkou rozhodli odstrániť a posilniť pozíciu Hamrana. No a v dôsledku tohto zákroku proti pracovníkom PPA, ktorí pracujú s európskymi peniazmi,vbol list zo 14. júla 2023, ktorý poslali na ministerstvo pôdohospodárstva audítori z Európskej komisie, v ktorom hovoria, že cítia ohrozenie európskych finančných záujmov a žiadali vysvetlenie. Po 14. júli, keď tento list prišiel, začalo ministerstvo pôdohospodárstva spracovávať odpoveď na tento list. „Ten list odišiel prvého augusta a tento list odsúhlasil aj predseda vlády Ódor. V tom liste je napísané, slovenské orgány upozorňujú na skutočnosť, že to konanie, ktoré začalo zásahom NAKA na PPA 22. júna je vedené výlučne na základe osôb Zuzana Šubová, bývalá riaditeľka, Oliver Mistrík, osobný partner Zuzany Šubovej, ktorý nikdy nebol zamestnanec ani na ministerstve pôdohospodárstva, ani PPA, svoje konanie opiera výlučne o tvrdenia jeho partnerky. Opätovne upozorňujeme komisiu, hovorí slovenská vláda, že existujú správy z SIS, ktoré sú v utajenom režime a oprávnený prijímateľ je člen vlády a ktoré v plnom rozsahu monitorujú a popisujú aktivity tejto organizovanej skupiny, teda Šubová a ten jej partner,“ približuje R. Fico. List teda potvrdzuje, že zásah na PPA bol vymyslený, vykonštruovaný a bola za ním iniciatíva dvoch ľudí. A Ódor sa včera na tlačovej konferencii zastal Hamrana.Hneď po tom, ako list došiel od audítorov, prišlo rozhodnutie, že došlo k odloženiu refundácie 54 miliónov eur za druhý štvrťrok 2023. Tiež audity, ktoré boli skončené boli predĺžené až na začiatok roka 2024 a opätovne hrozia korekcie vo výške 200 miliónov eur a celkovo je ohrozené 1,4 mld eur. Reakcia ministerstva pôdohospodárstva bola, že neevidujú, že by došlo k odkladu refundácie 54 miliónov eur. No mailová komunikácia medzi EK a stálym zastúpením SR v Bruseli preukazuje, že 20. júla komisia hovorí, že im bola doručená deklarácia výdavkov za druhý štvrťrok 2023. A že v nadväznosti na list zaslaný audítormi EK ohľadom dodržiavania akreditačných kritérií bude táto deklarácia výdavkov spracovaná až po doručení a posúdení odpovede na daný list.

Marek Para dodal, že po tomto zákroku, keď ľudí z PPA zobrali večer pustili, Hamran sa vyjadril, že to je bežný štandard. Tiež sa vyjadril, že mal dojem, že prezidentka a Ódor na tlačovej besede boli zrejme nesvojprávni, keď prišli s blábolmi, napísanými zjavne ľuďmi z PS. A Hamranove klamstvo, ktorým operuje, keď tvrdí, že to, kde čurillovci začali vyšetrovať temné sily, ktoré sa snažia zabrániť v ich „poctivej práci“, je založené na dlhodobých poznatkoch. Mali teda mať niekoľko mesiacov poznatky. „Je to absolútne vyvrátené z existujúcich dôkazov, dokonca je to vyvrátené aj výpoveďou samotného Ďurku, Sabotu a Čurillu, je jasné, že 16.7.2021 začínajú čurillovci konať a všetky poznatky, ktoré mali záhadne nadobudli 15.7., teda len deň predtým. Ak by mali, tak ako Hamram tvrdí, pol roka, mesiac, štyri mesiace, štyri roky akékoľvek poznatky, tak by existovali úradné záznamy alebo iné listinné dôkazy o tom, že mali takéto poznatky. Jediné, čo majú je úradný záznam z 15.7., všetko je postavené na základe jedného dňa,“ uviedol M. Para.

Robert Kaliňák vyzval Ódora, aby sa začal riadiť zákonmi, ktoré upravujú fungovanie ministerstva vnútra. Podľa zákona o policajnom zbore je policajný zbor podriadený ministrovi vnútra a policajný prezident neriadi policajný zbor. „Prezident je prezident Prezídia Policajného zboru, vybraného počtu policajných služieb, ktoré môže riadiť. Ale sú časti policajného zboru, ktoré neriadi Hamran, ale riadi ich iba minister, za najznámejšie vymenujem buď celú ochranku alebo úrad inšpekčnej služby, ktorý nie je podriadený Hamranovi, i keď podľa toho, čo sa tam dnes deje to tak vyzerá, aj sa k tomu priznal na tlačovej konferencii,“ povedal R  Kaliňák.

Ďalej pripomenul zatknutie Roberta Fica na autoproteste, keď v rozpore so zákonom Hamran nechal zatknúť lídra opozičnej strany. Nie je však možné zatknúť kohokoľvek len tak, lebo si to Hamran zmyslí, ale v prípade R. Fica to ústava vyslovene nepripúšťa, aby bola obmedzená sloboda pri výkone povolania poslanca NR SR. Následne bolo zastavené trestné konanie, lebo to bolo nedôvodné trestné stíhanie. „Takže pán Ódor, pani Čaputová, ak vy hovoríte, že v prípade, že zistíte, že policajný zbor pod vedením pána Hamrana nedôvodne niekoho stíhal, ako v tomto prípade pána Roberta Fica, tak že odvoláte Hamrana, chcem vidieť, ako dodržíte slovo,“ dodáva R. Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies