Bolo to porušovanie ľudských slobôd, aké si len ťažko vieme predstaviť

NETKY.SK • 13 November 2020, 08:29 • 2 min
Bolo to porušovanie ľudských slobôd, aké si len ťažko vieme predstaviť

Obmedzovanie ľudskej slobody je možno pre niekoho ťažko predstaviteľné, kým pre iného je to dennodenná realita.

slovakia

left justify in out

Je to dávanie najavo, že jeden je menej a druhý viac. Je to šliapanie po dôstojnosti a základnej hodnote, ktorú by mal mať privlastnenú každý človek bez ohľadu na spoločenskú či rasovú príslušnosť.


Farba citov
Žiaľ, história pozná krutosť, o akej sa v súčasnosti ani nesníva. Nie tak dávno sa totiž Amerika hlásila k takej nenávisti, až je ťažké tomu uveriť.

 

Aj spisovateľka Kathryn Stockett to vie, a preto vytvorila výnimočný román Farba citov, v ktorom nezáleží na tom, či je pokožka biela alebo čierna, veď láska má aj tak vždy tú istú podobu.

 

Prečítajte si tiež: 


Nevydá sa
Píše sa rok 1962 a slečna Štíhla sa vracia do rodného mesta. Školu má doštudovanú, nápadníka nijakého a zatiaľ je jej jediným plánom do budúcnosti stretávanie sa s jej priateľkami, ktoré, ako inak, patria do vyššej vrstvy.


Dokázala by sa zmieriť s tým, že sa nikdy nevydá, pochopila, že je príliš vysoká, má príliš neskrotné vlasy a azda je aj priveľmi múdra. Čo má ale urobiť s tou túžbou po zmene, ktorú nie a nie uhasiť?


Nápad
Slečna Štíhla má talent na písanie. Skúša preto vymyslieť nejaký príbeh, ale vydavateľka z veľkého mesta tvrdí, že to nie je nič pozoruhodné. Má si radšej nájsť takú tému, o ktorej nikto nepísal, o ktorú sa nikto iný nezaujíma.


A potom sa to stane. Udrie ju to ako blesk z neba. Mohla by napísať o tom, aké je to byť čiernou slúžkou v dome bielej pani. Mohla by poukázať na to, aké to je pre černošku, keď vychováva cudzie dieťa a musí navyše trpieť neslýchané príkoria.

 

 

Osloviť však slúžky nebude také ľahké. Áno, bude to síce anonymné, ale ak by niekto predsa len odhalil totožnosť jednak autorky a aj každého, kto by sa na knihe podieľal, trest by bol ukrutný.


Je toho už veľa
Aibileen, čierna slúžka, ktorá vychováva už sedemnáste biele dieťa, o takom nápade nechce spočiatku ani počuť, bráni sa zubami-nechtami. Napokon sa v nej však čosi zlomí.

 

Spomenie si na svojho syna, ktorý zahynul pre nedbanlivosť nadriadeného. Spomenie si na poníženie, zlé zaobchádzanie, jednu urážku za druhou a čosi sa v nej búri.

 

img


Rovnako na tom je i jej priateľka Minny, ktorá tiež zažila bolesť z odsúdenia, a hoci má strach veľký ako svet, aj ona sa podujme beloške vyrozprávať o údele utláčanej.

 

Ak by som napísala, že román Farba citov je krásny, zďaleka by to nevystihovalo skutočnosť. Je v ňom obrovská dávka smútku, ale aj akéhosi rodinného tepla. 

 

Černošská komunita sa vzájomne podporovala, pre život toho druhého sa oplatilo stratiť aj ten svoj. Je v ňom ukázané skutočné porušovanie slobody a aj to, že ktokoľvek bojoval za rovnosť, zaplatil za to vysokú cenu.


Nie, slová nebudú dostačujúce, jednoducho to treba skúsiť. A ak niekto nerád číta, žiadny strach. Je dostupná aj filmová verzia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies