Rezort práce chce predĺžiť čerpanie príspevkov na udržanie zamestnanosti do konca roka

NETKY.SK • 22 September 2020, 10:25 • 2 min
Rezort práce chce predĺžiť čerpanie príspevkov na udržanie zamestnanosti do konca roka

BRATISLAVA – Príspevky na udržanie zamestnanosti pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) budú úrady poskytovať do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

Ide o návrh z dielne Ministerstva práce a sociálnych vecí SR (MPaSV SR), o ktorom bude v stredu rokovať vláda. Rezort práce predĺženie pomoci pre firmy a podnikateľov zdôvodňuje pretrvávajúcou koronakrízou, negatívnym vývojom epidemiologickej situácie a postupným zavádzaním prísnejších opatrení v boji proti šíreniu nového koronavírusu.

 

img

 

Rezort chce zabrániť masovému prepúšťaniu

Cieľom rezortu práce je zmierniť negatívne dopady 2. vlny pandémie a tak zabrániť ďalšiemu prepúšťaniu zamestnancov. Slovenská ekonomika pre globálnu pandémiu podľa makroekonomických prognóz Inštitútu finančnej politiky z júna tohto roka klesne v tomto roku o 9,8 %.

 

Mohlo by vás zaujímať: Koronakríza spôsobila, že prácu na Slovensku strácali najmä muži

 

"Z týchto dôvodov preto považujeme za dôležité pokračovať aj naďalej v poskytovaní finančnej kompenzácie zamestnávateľom a SZČO zasiahnutým mimoriadnou situáciou," zdôrazňuje ministerstvo práce.

 

Ak sa poskytovanie príspevkov na udržanie zamestnanosti predĺži o ďalšie tri mesiace, podľa odhadu rezortu práce si to vyžiada 198 miliónov eur.

 

img

 

"Tieto výdavky sú v rámci schváleného finančného limitu 1,3825 miliardy eur v zmysle uznesenia vlády zo 14. apríla 2020," dodalo ministerstvo.

 

Prečítajte si viac: NKÚ: Opatrenia na zmiernenie krízy sú dôležité, ovplyvnia však vývoj rozpočtu


Štátne príspevky vyplácané do konca roka
Šéf rezortu práce a sociálnych vecí Milan Krajniak už v polovici júla vláde navrhoval, aby sa poskytovanie príspevkov na udržanie zamestnanosti predĺžilo do konca septembra alebo až do konca tohto roka.

 

Ministertvu sa pritom viac pozdáva model, že by sa pomoc na udržanie zamestnanosti poskytovala až do konca roka, teda do času, kým vláda schváli návrh zákona o zavedení trvalého mechanizmu podpory skrátenej pracovnej doby, tzv. kurzarbeit.

 

Vláda sa však vtedy priklonila k tomu, aby sa príspevky na udržanie zamestnanosti poskytovali iba do konca septembra.

 

img

 

Kto môže o príspevok požiadať?
Paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti dostáva tá SZČO, ktorej tržby pre koronakrízu klesli najmenej o 20 percent.

 

Pri poklese tržieb o viac ako 20 percent je tento príspevok 180 eur, pri poklese viac ako 40 percent tvorí 300 eur, pri viac ako 60% znížení tržieb ide o sumu 420 eur. Pri poklese príjmov o viac ako 80 percent je to čiastka 540 eur.

 

Mieru poklesu tržieb SZČO špecifikuje v čestnom vyhlásení, zníženie tržieb sa porovnáva voči rovnakému obdobiu z roku 2019, prípadne na základe priemeru za celý minulý rok.

 

Prečítajte si viac: ROZHOVOR Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí ďalšie prepúšťanie a prehĺbi regionálne rozdiely, tvrdí analytik

 

Čerpanie na náhradu mzdy zamestnancov

Zamestnávateľ, ktorý v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie udrží pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti, môže čerpať od štátu príspevok na úhradu mzdy zamestnanca najviac vo výške 80 % jeho priemerného zárobku, teda maximálne do výšky 880 eur.

 

img

 

Štát vypláca pomoc aj pre konateľov jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným, SZČO, ktoré neplatili sociálne odvody alebo prerušili svoju živnosť a dohodárov.

 

Ak tieto osoby počas súčasnej krízy nemajú žiadny iný príjem, môžu od štátu dostávať 210 eur mesačne. Podmienkou je však to, že ich pracovný vzťah naďalej trvá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona