Rezort hospodárstva trvá na tom, aby sa výroba v elektrárni Nováky udržala

NETKY.SK • 14 September 2016, 15:41 • 2 min
Rezort hospodárstva trvá na tom, aby sa výroba v elektrárni Nováky udržala

ZEMIANSKÉ KOSTOĽANY - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR aj ako akcionár Slovenských elektrární jednoznačne trvá na tom, aby sa udržala výroba v elektrárni Nováky aj v ďalšom období. Uviedol to pre TASR hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano v súvislosti s možným odstavením ENO, na ktoré upozorňujú Slovenské elektrárne (SE), ak Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nebude akceptovať jeho pripomienky k vyhláške o cenovej regulácii v elektroenergetike.

slovakia

left justify in out

"Rezort rokuje s predstaviteľmi manažmentu Slovenských elektrární o riešení situácie v elektrárni Nováky a intenzívne hľadá možnosti, ako situáciu stabilizovať. Vyhlášku ÚRSO rezort komentovať nebude," uviedol ďalej Stano.

 

Ozrejmil, že v súčasnosti má výroba elektriny z domáceho uhlia v elektrárni Nováky podporu vo všeobecnom hospodárskom záujme, pričom rezort neuvažuje o možnosti zrušenia všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky elektrizačnej sústavy SR. "MH SR nezvažuje inú podporu výroby elektriny v elektrárni Nováky," doplnil.

 

SE podľa Stana vzniesli pripomienku v rámci medzirezortného pripomienkového konania k návrhu vyhlášky ÚRSO, ktorá je pritom ešte v legislatívnom procese. "Predmetná vyhláška úradu, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike, je v procese finalizácie schvaľovania, úrad ju preto zatiaľ nebude komentovať," reagoval na otázku TASR, z čoho ÚRSO vychádzal pri stanovovaní doplatku pre ENO, hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

 

"Naše pripomienky k návrhu vyhlášky ÚRSO o cenovej regulácii v elektroenergetike zatiaľ neboli akceptované, avšak rokovania s kompetentnými štátnymi orgánmi a ďalšími zainteresovanými stranami stále prebiehajú," potvrdila pre TASR hovorkyňa SE Jana Burdová. Od ich výsledku sa podľa nej budú odvíjať ďalšie rozhodnutia spoločnosti ohľadom budúcnosti elektrárne Nováky. "Naše interné expertné skupiny majú pripravené viaceré návrhy možných riešení," konkretizovala.

 

SE v zásadných pripomienkach k návrhu vyhlášky, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike, spresnili, že ak nepríde k zmene navrhnutej vyhlášky, budú nútené odstaviť elektráreň Nováky a požiadať Ministerstvo hospodárstva SR o zrušenie povinnosti vyrábať elektrinu z domáceho hnedého uhlia vo VHZ od 1. januára 2017. Spoločnosť ďalej zdôraznila, že prevádzkové náklady podľa návrhu vyhlášky predstavujú pre rok 2017 hodnotu približne 95 miliónov eur, tie skutočné však dosahujú výšku 113 miliónov eur. Celkové náklady (fixné a variabilné náklady spolu) potrebné na prevádzku elektrárne pre rok 2017 sa pohybujú na úrovni 137,5 milióna eur.

 

Podľa SE v minulých rokoch ÚRSO na základe predkladaných ekonomických parametrov stanovil doplatok (ako rozdiel medzi nákladmi a výnosmi za predaj elektriny a podporných služieb) na úrovni 94 miliónov eur. "Už takto určený regulovaný objem finančných prostriedkov nepokrýval v plnej miere všetky skutočne vynaložené náklady na prevádzku elektrárne, ale podľa novej navrhovanej metodiky pre rok 2017 má byť výška doplatku približne iba na úrovni 70 miliónov eur," upozornili elektrárne. Predpokladaná kumulatívna strata pre SE pre rok 2017 by pri takomto nastavení dosiahla asi 50 miliónov eur. "Táto suma sa pri nepriaznivom vývoji na trhu s elektrinou, potrebných investíciách a raste nákladov môže v budúcnosti ešte zvyšovať. Takto stanovená regulácia výroby elektriny z domáceho hnedého uhlia z ekonomických dôvodov neumožňuje dodržať povinnosti stanovené vo VHZ a neumožňuje ďalšiu prevádzku elektrárne Nováky," dodali SE.

 

ENO je podľa SE tiež napriek vynaloženým investíciám morálne zastaraná, čím sa zvyšuje ich poruchovosť. Spoločnosť predpokladá, že to bude spôsobovať čoraz dlhšie odstávky na opravy a údržbu, čo spôsobí pokles plánovanej dodávky elektriny z 1200 GWh v roku 2017 na úroveň 900 GWh v roku 2021. Po tomto roku preto SE z dôvodu technického dožitia elektrárne nepočítajú s jej ďalšou prevádzkou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies