Štátna a verejná správa v Maďarsku rozbehla celodenný štrajk pre neprijateľné pracovné podmienky

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 10:06 • 2 min
Štátna a verejná správa v Maďarsku rozbehla celodenný štrajk pre neprijateľné pracovné podmienky

BUDAPEŠŤ - Maďarské hlavné mesto začalo dnešný deň štrajkom štátnej a verejnej správy. Miestna televízia ATV informovala verejnosť, že do práce sa nedostavilo viac ako 7200 zamestnancov. Odbory však hlásia, že ide len o odhad a presné čísla štrajkujúcich budú uvedené neskôr.

slovakia

left justify in out

Odborári požadujú od štátu platy viazané k minimálnej mzde. Ďalšou požiadavkou by mal byť návrat k 25-tim dňom dovolenky a prestávka na obed, ktorá by bola súčasťou pracovného času zamestnanca. Taktiež žiadajú o zrušenie povinných narastajúcich nadčasov. 

 

img

 

Predsedníčka odborov Péterné Borosová uviedla pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfóRádió, že "na usporiadanie súčasného nezrozumiteľného a nekonzistentného systému miezd sme vypracovali a predložili svoje návrhy. Žiadané zmeny sa týkajú takmer 200.000 zamestnancov."

 

Okrem štátnej a verejnej správy sa do dvojhodinového štrajku zapojila počas dnešného dňa aj časť členov Demokratického odborového zväzu pedagógov (PDSZ).

 

img

 

Začiatkom marca vstúpili v Maďarsku do platnosti sprísnené pravidlá týkajúce sa práce štátnych úradníkov. Pracovná doba trvajúca 9 hodín im začína už pred siedmou rannou. Navyše z pracovného času vypadla prestávka na obed. Okrem toho sa dovolenka skrátila z 25 na 20 dní a voľno sa po novom určuje na základe pracovnej pozície a nie podľa počtu odpracovaných hodín.

 

img

 

Okrem týchto už na prvý pohľad neľudskych podmienok je možné, že sa prcovná doba pre úradníkov predĺži dokonca na 12 hodín a navyše bez nároku vyplatenia akýchkoľvek nadčasov.

 

V Maďarsku vládne nepomer zamestnancov štátnej správy v jednotlivých častiach krajiny. Celkový nedostatok je zhruba 10% zamestnancov, no na západe je to v niektorých župách až okolo 20%. Stále však platí, že noví pracovníci sa prijímať nemôžu. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies