Rezort financií situáciu ohľadom vývoja bankových poplatkov sleduje

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 11:19 • 2 min
Rezort financií situáciu ohľadom vývoja bankových poplatkov sleduje

BRATISLAVA – Vývoj poplatkov v bankách má pod drobnohľadom Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

"Situáciu ohľadom vývoja bankových poplatkov sledujeme. V prípade potreby budeme reagovať. Slovenský bankový trh pôsobí v rámci konkurenčného prostredia," uviedol tlačový odbor slovenského rezortu financií. Či v súčasnosti pripravuje opatrenia, ktoré by prísnejšie regulovali poplatkovú politiku bánk, ministerstvo komentovať nechcelo, lebo to považuje za predčasné.

Aj napriek tomu však rezort pripomenul, že už v minulosti zrealizoval viacero opatrení, ktoré boli v prospech spotrebiteľov na finančnom trhu. "Napríklad novelami príslušných zákonov, ktoré pripravilo ministerstvo, sa zakázalo bankám, stavebným sporiteľniam a veriteľom poskytujúcim spotrebiteľské úvery žiadať od spotrebiteľov poplatky za vedenie úverových účtov. Spotrebitelia tak budú môcť ušetriť na poplatkoch desiatky eur ročne," uviedol rezort.

Novela zákona o bankách priniesla klientom možnosť bez poplatku predčasne splatiť aj hypotekárny úver s variabilnou úrokovou sadzbou, ak počas predchádzajúceho roka nedošlo k zmene tejto sadzby. Okrem toho novela zaviedla aj možnosť pri splnení zákonom stanovených podmienok predčasne a bez poplatku splatiť spotrebiteľské úvery. To podľa ministerstva financií tiež v nemalej miere šetrí peniaze klientov. "Z dôvodu ochrany ľudí s nízkymi príjmami bol vytvorený základný bankový produkt, ktorý sú banky povinné poskytovať od 1. júla 2013. Ak klienti bánk splnia zákonom stanovené podmienky, banka im poskytne produkt maximálne za jedno euro mesačne," doplnilo ministerstvo.

Základný bankový produkt by mal obsahovať zriadenie bežného účtu v domácej mene, vykonávanie základných platobných operácií a vydanie debetnej platobnej karty. Pri žiadosti o zriadenie tohto produktu ale musia klienti spĺňať určité podmienky. Tento výhodnejší balíček služieb slovenské banky neposkytujú prvýkrát. Vláda ho v inej podobe zaviedla už v roku 2010, o rok neskôr ho ale zrušila. Ako dôvod vtedy uviedla slabý záujem, ako aj jeho nevýhodnosť. Zriadilo si ho totiž len päť ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies