Režiséra filmu Smrtonosná pasca Johna McTiernana prepustili z väzenia

NETKY.SK • 26 Február 2014, 17:58 • 2 min
Režiséra filmu Smrtonosná pasca Johna McTiernana prepustili z väzenia

BRATISLAVA - Šesťdesiattriročného filmára, ktorý má na konte snímky ako Smrtonosná pasca (1988), Predátor (1987) alebo Vikingovia (1999), odsúdili na rok odňatia slobody za krivé svedectvo.

slovakia

left justify in out

Amerického režiséra a producenta Johna McTiernana prepustili z väzenia v Južnej Dakote, kde strávil 328 dní za krivé svedectvo agentom FBI a súdu počas vyšetrovania bývalého hollywoodskeho súkromného detektíva Anthonyho Pellicana. Filmárova manželka Gail uviedla, že jej manžel je momentálne doma v štáte Wyoming, kde bude v domácom väzení až do 3. apríla.

 

McTiernan sa v roku 2006 priznal, že si najal Pellicana na odpočúvanie producenta Charlesa Rovena a následne o tom klamal federálnym agentom. Krátko na to chcel svoje svedectvo zmeniť, pričom tvrdil, že bol opitý, súd ho však poslal na štyri mesiace do väzenia a taktiež mu udelil pokutu 100-tisíc dolárov. Odvolací súd tento verdikt anuloval, o rok neskôr však filmára znova obvinili a v roku 2010 ho uznali vinným. McTiernan sa znova odvolal a na rozhodnutie najvyššieho súdu čakal na slobode. Najvyšší súd však vlani v januári rozhodnutie federálneho súdu v Los Angeles potvrdil, pričom McTiernanovi udelil okrem ročného trestu odňatia slobody aj pokutu 100-tisíc amerických dolárov. Režisér sa aj po prepustení plánuje odvolať proti svojmu odsúdeniu, pričom požaduje, aby jeho trest anulovali. 

 

Šesťdesiattriročný McTiernan režíroval film Smrtonosná pasca (1988) a tiež tretiu časť tejto série, ktorú do kín uviedli v roku 1995. Na konte má i snímky Predátor (1987), Honba na ponorku (1990), Šaman (1992), Posledný akčný hrdina (1993), Vikingovia (1999) či Aféra Thomasa Crowna (1999). Neskôr sa mu však prestalo dariť a nakrútil prepadáky ako Rollerball (2002) alebo Zelené peklo (2003). 

 

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies