Revolúcia v zdravotníctve: Na 3D tlačiarni vytlačili ľudské ucho, ktoré je možné transplantovať!

NETKY.SK • 17 Február 2016, 13:03 • 2 min
Revolúcia v zdravotníctve: Na 3D tlačiarni vytlačili ľudské ucho, ktoré je možné transplantovať!

WASHINGTON - Vývoj 3D tlačiarní napreduje neuveriteľným tempom. Americkým vedcom sa podarilo zhotoviť 3D tlačiareň, ktorá je schopná vytlačiť za použitia biomateriálu ľudské orgány. Tlačiareň namá problém vytlačiť funkčné časti ako napríklad ucho, svalstvo, alebo kosti, ktoré je možné bez akýchkoľvek problémov transplantovať do ľudského organizmu.

slovakia

left justify in out

Výhodou tejto technológie je to, že vzhľad alebo rozmery sa vďaka použitiu špeciálneho softvéru môžu prispôsobovať špecifickým požiadavkám pacienta. Ak by napríklad vojak počas boja prišiel o ruku, behom niekoľkých dní mu prostredníctvom tohto spôsobu dokážu vytlačiť a aj transplantovať chýbajúcu časť v takej podobe, akú mala pôvodná ruka.

 

Jedná sa o revolučný pokrok v súčasnom zdravotníctve. Doteraz boli zaznamenané iba pokusy ruských výskumníkov, ktorí aplikovali časti tela pokusných myší.

 

Za novým objavom stojí tím vedcov, ktorí viedol Dr. Anthony Atala z Wake Forest School of Medicine z USA. "Predstavujeme integrovanú tkaninovo-orgánovú tlačiareň (ITOP), ktorá vie vyrábiť tkaninové konštrukcie v ľudskej veľkosti a v akomkoľvek tvare. Výsledok tohto výskumu nás priblíži k realite, kde sa budú 3D tlačiarne používať na opravu chýb.  Tlačiareň je schopná využiť pacientovo vlastné tkanivo," uviedol v e-maili pre spravodajský web Reuters. 

 

"3D tlačiareň dokáže vytlačiť napríklad cievy dostatočné malé na to, aby mohli bunky zásobovať krvou. Bez toho by totiž behom krátkej chvíle odumreli. "Bunky nemôžu jednoducho prežiť bez dodávok krvných ciev menších ako 200 mikrónov," povedal pre web Gizmodo Dr. Atala. "Je to maximálna veľkosť. A to neplatí iba pre tlačenie, je to jednoducho príroda." 

 

Na zaradenie 3D tlačiarne do komerčného používania je ale ešte potrebné, aby to odsúhlasili zodpovedné štátne organizácie, ktoré musia zrealizovať dôslednú inšpekciu celého systému.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies