Reumatickou artritídou netrpia len dospelí, ale aj deti

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 17:44 • 2 min
Reumatickou artritídou netrpia len dospelí, ale aj deti

BRATISLAVA - Reumatickou artritídou známou pod ľudovým názvom reuma, trpia nielen dospelí, ale aj deti.

slovakia

left justify in out

Upozorňujú na to lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave, ktorí sa venujú liečbe tohto chronického zápalového ochorenia kĺbov. Ako dnes uviedli na tlačovej konferencii, autoimúnnymi a autozápalovými ochoreniami trpí ktorákoľvek veková skupina.

 

„Reumatické ochorenia postihujú jedinca počas celého života. Prejavujú sa bolesťami a opuchmi kĺbov a rannou stuhnutosťou,“ uviedla na tlačovej besede Dagmar Mozolová z I. detskej kliniky LF UK a DFNsP. Lekárka tiež upozornila, že artritída je multiskupinové ochorenie, ktoré môže napadnúť aj vnútorné orgány, kožu, či dokonca môže končiť slepotou na jednom či oboch očiach. 

 

„Ide o veľmi zriedkavú chorobu. V prípade detí ňou trpí jedno z tisíc,“ vysvetlil Tomáš Dallos z Reumatologickej ambulancie II. detskej kliniky LF UK a DFNsP. „Ak sa však nelieči, spôsobuje trvalé následky ako zastavenie rastu či oneskorenie puberty. Ochorenie tiež vplýva na školský výkon a vytvára sociálnu izoláciu,“ dodal. 

 

Obaja lekári sa pritom zhodli, že juvenilnú (detskú, pozn. SITA) artritídu nie je možné vyliečiť. „Deti nie sú vyliečiteľné v tom zmysle, že by sme ich posielali domov navždy vyliečené. Ale vďaka novým postupom vieme týmto pacientom do určitej miery zabezpečiť v podstate normálne detstvo,“ vysvetlila Mozolová. Podmienkou pritom je, aby sa s liečbou začalo čo najskôr. „Ak zasiahneme skoro, vieme zabezpečiť, že funkcia kĺbu po tom, čo sa utlmí zápalový proces, zostane maximálna až plná,“ opísala význam liečby Mozolová. „No rodičia a dokonca ani lekári si často neuvedomujú, že príčinou zdravotných problémov dieťaťa môže byť reumatická artritída. Deti k nám prichádzajú od ortopédov, neurológov a iných odborníkov, u ktorých sa predtým liečili. To už môže byť neskoro a často dochádza k deštrukcii jednotlivých kĺbových zložiek,“ upozornila lekárka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies