REPORTÁŽ: Vláda schválila odklad odvodov pre podnikateľov a živnostníkov

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 17:00 • 2 min
REPORTÁŽ: Vláda schválila odklad odvodov pre podnikateľov a živnostníkov

BRATISLAVA - Podnikatelia budú pokles príjmov pre žiadosť o odloženie sociálnych a zdravotných odvodov vypočítavať rovnako, ako v prípade posudzovania poklesu príjmov pre už ohlásenú kompenzáciu pri poklese tržieb.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Dlhodobý podnikatelia si budú môcť vybrať

Porovnávacou bázou tak budú príjmy firiem a samostatne zárobkovo činných osôb za rovnaký mesiac minulého roka. V prípade, ak podnikali počas celého roka 2019, si môžu zvoliť ako bázu výpočtu aj priemer príjmov za rok 2019 na jeden mesiac. Ak v rovnakom mesiaci vlaňajška ešte nepodnikali, za bázu sa bude brať február 2020.

 

img

 

Zmiernenie dopadov na hospodárstvo
Vyplýva to z nariadenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, ktorý v dnešných hodinách s pripomienkami schválil kabinet. O poklese tržieb o vyše 40 % splatných v apríli, vypočítanom podľa uvedených pravidiel, následne podnikatelia informujú Sociálnu poisťovňu a zdravotnú poisťovňu formou čestného vyhlásenia. Výpočet bude zároveň podkladom pre odklad splatnosti odvodov podľa jedného z opatrení na zmiernenie dopadov pandémie nového koronavírusu na hospodárstvo.

 

img

 

Odklad odvodov aj pre živnostníkov
Odklad splatnosti marcových sociálnych a zdravotných odvodov pre zamestnávateľov s poklesom obratu o 40 % a viac sa týka len odvodov za zamestnávateľa. Ako totiž upozornila Sociálna poisťovňa, možnosť odkladu odvodov sa netýka časti poistného, ktoré odvádza zamestnávateľ za zamestnanca, kde naďalej platia pôvodné termíny splatnosti. Posunutie splatnosti odvodov za marec z apríla na koniec júla tohto roka sa vzťahuje aj na samostatne zárobkovo činné osoby, ktorým pre mimoriadnu situáciu klesli príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.
 

img

 

Penále sa nepredpíšu ak...
Ak zamestnávateľ alebo povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba zaplatia poistné v novom termíne splatnosti, teda včas a v správnej výške, Sociálna poisťovňa im penále nepredpíše. Na účely posúdenia nároku na nemocenskú alebo dôchodkovú dávku sa poistné do uplynutia termínu jeho predĺženej bude považovať za zaplatené. Príjemca dávky, ktorý nezaplatí poistné do uplynutia termínu predĺženej splatnosti, bude povinný vrátiť dávku alebo jej časť odo dňa, od ktorého mu nepatrila alebo nepatrila v poskytovanej sume, ak je vyššia ako 5 eur.

 

img

 

Odpustenie za apríl 
Aprílové odvody zamestnávateľov, ktorí museli svoje prevádzky na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva úplne uzavrieť, by mali byť odpustené úplne. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies