REPORTÁŽ Veronika Remišová sľubuje jednoduchšie čerpanie eurofondov. Tvrdí, že boj o každé euro prináša výsledky

NETKY.SK • 12 Január 2021, 17:17 • 2 min
REPORTÁŽ Veronika Remišová sľubuje jednoduchšie čerpanie eurofondov. Tvrdí, že boj o každé euro prináša výsledky

BRATISLAVA - Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová predstavila stav čerpania eurofondov k 31. decembru 2020. Ako uviedla, riadenie európskych peňazí prešlo v minulom roku zmenami, čo Slovensku prinieslo pozitívne výsledky.

slovakia

left justify in out

„Pred voľbami som sľúbila, že zabojujem o každé jedno euro z eurofondov. A svoje sľuby plním,“ vyhlásila vicepremiérka Remišová a upozornila, že v minulosti malo Slovensko s čerpaním eurofondov vážne problémy.

 

Čerpanie eurofondov napreduje
„K 21. marcu 2020, keď nastúpila po voľbách nová vláda, bola vyčerpaná len necelá tretina z 15,3 miliardy eur, ktoré sme získali na programové obdobie 2014 – 2020,“ uviedla Remišová.

 

„Kým za 6 rokov predchádzajúce vlády vyčerpali len necelú tretinu z 15 miliárd eur, po nástupe novej vlády sa za 9 mesiacov čerpanie zlepšilo o takmer 2 miliardy eur a vyčerpaných je už viac ako 44% z celkovej sumy.“

 



Navyše, podľa pravidiel daných Európskou komisiou je každý rok potrebné vyčerpať určitú sumu prostriedkov.

 

Prečítajte si tiež: Trestné oznámenie zo strany Hlas-SD na premiéra a členov vlády je "zneužívanie polície na politiku", tvrdí Remišová

 

Krajina prišla už o viac ako pol miliardy eur

„Ak by sme ich nevyčerpali, o tieto peniaze by Slovensko nenávratne prišlo. Od roku 2007 naša krajina takto stratila už vyše pol miliardy eur,“ upozornila vicepremiérka Remišová, ktorá si zlepšenie čerpania eurofondov vytýčila po nástupe do úradu za jednu zo svojich kľúčových priorít.

 

„Vďaka tvrdej práci na mojom ministerstve, krízovému riadeniu operačných programov a veľkému nasadeniu na ostatných rezortoch sa podaril výrazný pokrok v riadení eurofondov, v decembri predstavuje nárast v čerpaní 12,9 percentuálneho bodu oproti marcu 2020,“ zdôraznila vicepremiérka. 

 

img

 

Do konca programového obdobia v roku 2023 zostáva Slovensku vyčerpať ešte 8,48 miliardy eur a ďalších 780 miliónov eur bude mať Slovensko z protikrízového balíka REACT-EU, kde vicepremiérka finišuje náročné rokovania s Európskou komisiou o rozdelení prostriedkov.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Ministerka Remišová sa vyjadrila, že za 9 mesiacov sa pre Slovensko podarilo zachrániť stovky miliónov eur

 

Remišová zrušila množstvo zbytočnej byrokracie
Výrazný pokrok v čerpaní eurofondov sa podarilo dosiahnuť tiež vďaka tomu, že jednou z hlavných priorít Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR je redukcia administratívnej záťaže a komplikovanosť nastavených implementačných procesov.

 

Problémové oblasti sa riešili priamo s Európskou komisiou, zrušili sa nadbytočné kontroly a výkazy, zefektívnil sa proces verejného obstarávania.

 

„Výsledkom celého tohto snaženia je, že sme za rok 2020 vyčerpali do posledného eura prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Európskeho sociálneho fondu a Kohézneho fondu.“

 

Otvorenou otázkou ostáva Fond rybného hospodárstva pod ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, kde prebiehajú rokovania s Európskou komisiou.

 

Mohlo by vás zaujímať: Remišová plánuje navrhnúť výrazné obmedzenie udeľovania výnimiek

 

Získať peniaze z eurofondov bude jednoduchšie
Podľa vicepremiérky Remišovej sa napriek koronakríze a veľmi zložitým podmienkam podarilo kompetentným a efektívnym riadením eurofondov zvrátiť zlý trend, ktorý bol dedičstvom predchádzajúcich vlád.

Správu o implementácii eurofondov v roku 2020 vicepremiérka predloží na rokovaní vlády v stredu 13. januára. Spolu s ňou predloží tiež návrh novelizácie zákona o poskytovaní príspevkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

 

img

 

Ide už o tretí balík zjednodušení, ktorý povedie k efektívnemu a rýchlejšiemu čerpaniu a zlepší transparentnosť eurofondov v reakcii na mnohé kauzy, ktoré boli spojené s čerpaním v minulosti.

„V uplynulých mesiacoch sme dokázali, že čerpanie a riadenie eurofondov sa dá nastaviť tak, aby eurofondy pomáhali ľuďom a nie špekulantom, aby sa čerpali efektívne a zmysluplne a na zlepšovanie života ľudí. Vďaka opatreniam, ktoré sme zaviedli, sme pre Slovensko zachránili stovky miliónov eur na budovanie lepších ciest, škôl, podporu zamestnanosti či zelených riešení. V nastúpenom trende budeme pokračovať aj v roku 2021,“ dodala vicepremiérka Remišová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona