Takto budeme fungovať od zajtra! Pozrite si, ktoré prevádzky môžu privítať zákazníkov

NETKY.SK • 9 December 2021, 19:19 • 2 min
Takto budeme fungovať od zajtra! Pozrite si, ktoré prevádzky môžu privítať zákazníkov

BRATISLAVA - Zaočkovaní a osoby, ktoré prekonali COVID-19, môžu ísť zajtra do obchodov či navštíviť kaderníčku. Väčšia sloboda sa však netýka ľudí, ktorí vakcináciu odmietajú.

slovakia

left justify in out

Od piatka (10.decembra) môžu byť pre zaočkovaných a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch otvorené všetky obchodné prevádzky a niektoré služby. Obchody so základnými potrebami budú otvorené v režime základ. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú vo štvrtok zverejnil Úrad verejného zdravotníctva.

 

 

Režim pre nezaočkovaných

V režime základ, to znamená bez kontroly zdravotného stavu, budú otvorené napríklad predajne potravín, lekárne, predajne krmív pre zvieratá, čerpacie stanice, predajne náhradných dielov pre autá, drogérie či predajne novín a tlačovín. Fungovať môžu aj výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, balíkomaty, pošty, banky či obchodné miesta sieťových operátorov.

 

img

 

Otvorené môžu byť v režime základ aj predajne domácich a záhradkárskych potrieb, nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín. V tomto prípade však prevádzkovatelia trhovísk musia zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup a vzdialenosť predajných miest dva metre od seba.

 

V režime základ môžu byť otvorené aj niektoré služby ako napríklad kľúčové služby, opravy a servis elektroniky, obuvi, odevov, vozidiel, bicyklov a ďalších či opravy strojov a zariadení.

 

img

 

Fungovať bez obmedzení môžu aj liečebné kúpele a kúpeľné liečebne poskytujúce služby pacientom na základe predpisu lekára, pohrebné služby, technické a emisné kontroly, taxislužby, advokáti, notári či exekútori.

 

Súvisiaci článok: Omikron má vyššie riziko opätovnej nákazy, ale miernejší priebeh ochorenia ako delta

 

Zaočkovaní sa dočkali väčšej slobody

V režime OP môžu od zajtra (10. decembra) fungovať prevádzky fitness, autoškoly, kaderníctva, holičstvá, prevádzky manikúr alebo pedikúr.

 

Len v režime očkovaní, testovaní alebo prekonaní (OTP) môžu fungovať hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, avšak iba v súvislosti s výkonom práce alebo za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia.

 

img

 

ÚVZ spresnil, že obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ.

 

Do obchodných domov tak môžu vstúpiť všetci bez ohľadu na imunitný status. Na ten sa potom prihliada pri vstupe do jednotlivých prevádzok. Napríklad do lekárne môžu vstúpiť všetci, avšak do predajne šatstva iba v režime OP. 

 

Lanovky a wellness

Od 25. decembra môžu hotely poskytovať služby aj na iné účely, ale iba v režime OP. Povolené sú vleky, lanovky aj wellness v hoteloch. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, o ktorej informovala hovorkyňa úradu Daša Račková. 

 

Očkovaní či prekonaní návštevníci, ktorí prídu do hotela po 25. decembri, budú musieť mať aj negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. RT-PCR alebo LAMP test nemôže byť starší ako 72 hodín, antigénový test nie starší ako 48 hodín. Nazálny antigénový test môže byť vykonaný aj na mieste.

 

img

 

"Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania platí obmedzenie kapacity na 75 percent," poukazuje hovorkyňa. 

 

Reštaurácie a wellness, ktoré sú súčasťou hotelov, musia postupovať podľa pravidiel uvedených vo vyhláškach. Znamená to, že napríklad hotelové reštaurácie môžu vo svojich priestoroch poskytovať jedlo pre ubytovaných návštevníkov, nemôžu však organizovať oslavy a iné podujatia.

 

Lanovky a vleky budú môcť byť len v režime OP. Maximálna kapacita uzavretých kabínkových lanoviek je 25 percen. Iné lanovky a vleky môžu fungovať bez kapacitných obmedzení, dodržať sa však musia ostatné platné protiepidemické opatrenia.

 

img

 

Napríklad pri státí v rade alebo pri použití otvorenej lanovky majú byť prekryté horné dýchacie cesty vo vzdialenosti menšej než dva metre od iných osôb či dodržanie odstupu.

 

Wellness v ubytovacích zariadeniach môže byť podľa Račkovej povolené najviac pre 30 osôb alebo s maximálnou kapacitou jedného človeka na 25 štvorcových metrov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Od februára sa bude musieť v Rakúsku zaočkovať každý občan od 14 rokov!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies