REPORTÁŽ Štát podporí testovanie zamestnancov vo firmách. Tie však poukazujú na viacero komplikácií

NETKY.SK • 20 Január 2021, 16:52 • 2 min
REPORTÁŽ Štát podporí testovanie zamestnancov vo firmách. Tie však poukazujú na viacero komplikácií

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR odporúča testovanie vo firmách najmä prevádzkam, v ktorých pracuje viac ako 250 zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Zhodla sa vláda po stredajšom rokovaní. Ak by pritom chceli svojich pracovníkov testovať aj spoločnosti s menej ako 250 zamestnancami, rezort im odporúča, aby sa spojili s ďalšími podnikmi a dosiahli tak odporúčaný počet pracovníkov.

 

Náklady im štát preplatí

Prevádzkové náklady spojené s testovaním budú kompenzované zo strany štátu sumou 3,5 eura na každú otestovanú osobu. O finančný príspevok budú žiadať firmy Ministerstvo vnútra SR.

Testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 sa bude vykonávať antigénnymi testami. Vydávať ich budú príslušné okresné úrady.

 

img

 

Tie vydajú tzv. testovacej autorite v mene podnikateľského subjektu požadovaný počet testov podľa objednávky. Nespotrebované testy sa v prípade ukončenia testovania budú vracať okresným úradom.

 

Za likvidáciu odpadu si budú musieť zaplatiť

Testovanie budú môcť realizovať pracovná zdravotná služba, mobilné odberové miesto, či poskytovateľ ambulantnej starostlivosti. Osobné ochranné prostriedky, ako aj likvidáciu odpadu zabezpečí podnikateľský subjekt vo vlastnej réžii.

Minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády vyzdvihol, že zamestnávatelia sú ochotní podieľať sa na testovaní. Zhrnul, že testovanie bude dobrovoľné, budú sa ho môcť zúčastniť nielen zamestnanci, ale aj ich rodinní príslušníci a štát zaplatí za každého jedného otestovaného.

 

 

Potvrdil, že zamestnávatelia si predstavovali vyššiu sumu, ako je schválená, podľa neho by však táto suma mala pokryť ak nie všetky, tak takmer všetky náklady firiem.

 

„Myslím, že táto suma je primeraná, ale najmä je to maximum, čo sa podarilo vyrokovať," skonštatoval. Podľa neho by mohli spoločnosti otestovať minimálne pol milióna ľudí.

 

Spoločnosti poukazujú na viaceré komplikácie
Samotné firmy oponujú a poukazujú, že v prípade antigénového testovania majú jednorazovo náklad 10 až 12 eur na jedného otestovaného človeka.

 

„Priemyselné závody tak do testovania zamestnancov investovali už desaťtisíce eur. Samozrejme, vítame, že vláda prišla s návrhom, ako materiálne a finančne tieto firmy podporiť, treba však povedať, že táto pomoc ich výdavky vykompenzuje len čiastočne," objasnil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.

 

Za komplikáciu označili fakt, že na testovanie nemôžu spoločnosti použiť podnikovú zdravotnú službu a musia si tak nájsť externého dodávateľa, čo im podľa asociácie okrem iného, čiastočne navýši náklady.

 

„Finálny manuál tiež mohol byť zverejnený skôr. Sú firmy, ktoré chcú testovať už tento piatok, majú objednaných aj zdravotníkov. Avšak bez manuálu im okresné úrady odmietli vydať testy. Dostali sa tak do časovej tiesne," podotkol Lasz.

Testy budú musieť byť uskladnené predpísaným spôsobom podľa návodu výrobcu. Každý deň po ukončení testovania bude nutné zaznamenať do reportovacieho systému jeho výsledky.

 

Výsledky si otestovaná osoba bude môcť pozrieť po predložení občianskeho preukazu a zároveň jej bude vydaný modrý certifikát s výsledkom testovania.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona