Škorica - zázračné korenie, ktoré povzbudí telo i myseľ

NETKY.SK • 27 November 2022, 12:00 • 2 min
Škorica - zázračné korenie, ktoré povzbudí telo i myseľ

Po stáročia obľúbené korenie má veľa z nás spojené hlavne s pečením či obľúbeným vareným vínom. Použitie škorice je ale oveľa rozmanitejšie. Škorica je totiž dobrým liekom na veľa zdravotných problémov. Má tiež povzbudzujúci účinok na naše telo i myseľ, zlepšuje náladu a pôsobí ako prírodné afrodiziakum.

slovakia

left justify in out

Proces spracovania

Sladké korenie s charakteristickou arómou sa získava z kôry vždy zeleného tropického stromu škoricovníka, ktorý dorastá až do dvadsiatich metrov. Kôra je lúpaná z tenkých výhonkov, je očistená od vrchnej korkovej vrstvy a vnútorného lyka. Po uschnutí sa stočí do typickej dvojrúrky. Škorica sa potom predáva buď celá, alebo mletá na prášok. 

 

img

 

Škorica ako liek 

Škorica pôsobí ako prírodné antibiotikum, má antibakteriálne a protivírusové vlastnosti, pôsobí proti plesniam. Vďaka dezifenkčním a antibiotickým účinkom je preto vhodná pre prevenciu prechladnutia alebo pri jeho priebehu. Ideálne je popíjať škoricový čaj s medom, ktorý je výborným podporným liečivom. Pripravíte ho ľahko krátkym prevarením 0,5 l vody s lyžičkou škorice, v ktorej rozmiešame 4 lyžičky medu. Tiež pri liečbe cukrovky je dokázaný priaznivý vplyv užívania škorice. U diabetikov znižuje hladinu cukru v krvi a zároveň aj hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Škorica pôsobí pozitívne aj na nervový systém. Podľa vedcov z americkej Virginie zvyšuje už len jej vôňa rýchlosť reakcií u vodičov a udržuje tiež ich bdelosť. Pri dlhých jazdách za volantom môžete skúsiť žuť kúsok škorice proti únave. Škorica pomáha pri žalúdočných ťažkostiach. Podporuje trávenie, uľavuje pri nadúvaní, zlepšuje chuť do jedla a pomáha pri hnačke. Napríklad kombinácia medu so škoricou úspešne lieči bolesti žalúdka a chráni žalúdok pred vznikom žalúdočných vredov. Škorica má tiež schopnosť vnútorne zahriať ľudské telo a rozprúdiť krv v žilách. Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu je tak typickým korením jesenného a zimného obdobia. Jej povzbudzujúci účinok zároveň zlepšuje náladu a pôsobí aj ako prírodné afrodiziakum. Škorica má tiež schopnosť naprávať poruchy menštruácie - znižuje bolestivosť, upravuje pravidelnosť a zmierňuje krvácanie pri silnej menštruácii. 

 

Pomocník proti celulitíde 

Škoricu využijete aj pri chudnutí. jej prehrievacie účinky zlepšujú spaľovanie tukov a podporujú krvný obeh, preto je chudnutie viac efektívne. Pomôže vám aj v boji proti celulitíde. Veľmi účinný je napríklad masážny krém so škoricou, či škoricový zábal. Ten si ľahko pripravíte doma. Budete potrebovať dva tégliky bieleo jogurtu, lyžičku olivového oleja a päť lyžíc škorice. Všetky suroviny zmiešate a nanesiete na miesta postihnuté celulitídou. Aby bol zábal ešte viac účinný a toxíny sa lepšie vyplavili z tela, previažte si nohy potravinárskou fóliou a prikryte uterákom. Zábal nechajte pôsobiť 30 až 45 minút. Len sa pripravte, že to bude trochu páliť. 

 

Recepty so škoricou

Podľa vedcov by škorica mala byť súčasťou nášho každodenného jedálnička kvôli množstvu zdravotných benefitov, ktoré poskytuje. Škoricu preto pridávajte pravidelne do svojich pokrmov a nápojov. Aj keď má škorica veľmi priaznivé účinky, mala by sa určite užívať s mierou. Optimálna denná dávka škorice je okolo 3 g na dospelého človeka a určite by sa množstvo nemalo preháňať. Inšpiráciou na zaradenie škorice do svojho jedálnička, vám môžu byť aj nasledujúce recepty:

 

Domáce škoricové rolky

 

Suroviny na prípravu 14-16 roliek:
1 balenie sušeného droždia
¾ šálky plnotučného mlieka
¼ šálky kryštálového cukru
¼ šálky vody, ohriata na 115 stupňov
¼ lyžičky vanilkový extrakt
1 vajce
1 lyžička soľ
¼ šálky čerstvého masla
4 šálky hladkej múky
¼ šálky rozpusteného masla na potretie

 

Suroviny na náplň:

1/3 šálky čerstvého masla,  zohriate pri izbovej teplote
¾ šálky hnedý cukor
¼ šálky kryštálového cukru
1 1/2 lyžice mletej škorice

 

Suroviny na polevu:

¼ šálky smotanového syru zohriateho pri izbovej teplote
1 lyžica masla, zohriate pri izbovej teplote
1 1/4 šálky práškového cukru
½ lyžičky vanilkového extraktu
3-4 lyžice teplého mlieka

 

Postup:

V malej miske zmiešajte teplú vodu a 1 lyžicu kryštálového cukru, posypete droždím na vrchu a necháte odstáť asi 5 minút. V miske od mixéra zmiešajte vajce, mlieko, soľ, cukor a rozpustené maslo. Pridajte 2 šálky múky a vody, vanilky a kvasnice, ktoré ste si pripravili v prvej miske. Miešajte, kým všetky prísady nebudú rozmiešané a pomaly pridávajte asi ďalšie 2 šálky múky. Zvýšte rýchlosť mixéra na strednú a nechajte ho miešať po dobu 5 až 7 minút, alebo až kým nebudete mať hladké cesto.

 

Veľkú misku potrite s rastlinným olejom a dajte bokom. Vyberte cesto z mixéra a vytvarujte z neho guľu. Umiestnite ho do naolejovanej misky a z hornej časti cesto potrite s trochou rastlinného oleja. Zakryte fóliou a umiestnite ho na teplé miesto, aby kyslo asi 2 hodiny. V malej miske zmiešajte hnedý cukor, kryštálový cukor a škoricu na náplň. Keď cesto nakyslo rozvaľkajte ho na pomúčenej ploche podľa toho aký máte pekáč. Vrch cesta potrite mäkkým maslom a posypte ho rovnomerne s cukrom a škoricou (mix, ktorý ste si pripravili). Cesto zrolujte a nakrájajte asi na 14 až 16 kusov a umiestnite ich na vymastený plech maslom hore hlavou.  Zakryte fóliou a nechajte na teplom mieste ešte kysnúť asi hodinu a pol. 

 

Medzitým si predhrejte rúru na 350 stupňov. Po vykysnutí potrite ich rozpusteným maslom a dajte ich piecť asi na 30 minút, alebo kým nebudú upečené do zlatista. Kým škorica v rolkách vychladne pripravte si polevu. Zmiešajte všetky ingrediencie a polevu nalejte na rolky.

 

img

 

Tekvicový džem so škoricou

 

Suroviny:
1 kg tekvica hokkaido

1 liter voda

1 ks pomaranč

1 KL kyselina citrónová

1 balíček želírovací cukor 2:1

2.5 ČL mletá škorica

 

Postup:
Tekvicu umyjeme, odrežeme stopku a rozkrojíme na polovicu. Vydlabeme semienka a nakájame na menšie kocky. Nakrájanú tekvicu dáme do hrnca, pridáme vodu a na miernom ohni varíme cca 20 minút. Občas premiešame. Potom pridáme šťavu z pomaranča a tekvicu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra. Následne pridáme želírovací cukor, mletú škoricu a povaríme ešte 5 až 10 minút.  Horúci džem plníme do čistých zaváraninových pohárov, ktoré následne uzavrieme viečkom a na 10 minút otočíme hore dnom.

 

img

Prajeme dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies