Vláda by mala odškodniť obete nedobrovoľných sterilizácií!

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 12:23 • 2 min
Vláda by mala odškodniť obete nedobrovoľných sterilizácií!

BRATISLAVA - Komisárka Rady Európy pre ľudské práva vyzvala slovenskú vládu, aby odškodnila obete nedobrovoľných sterilizácií rómskych žien.

slovakia

left justify in out

Na webe Rady Európy pre ľudské práva existujúce právne mechanizmy v podobe individuálnych žalôb v občianskoprávnom konaní neposkytli dostatočné zadosťučinenie obetiam, u ktorých došlo k závažnému porušeniu ľudských práv.

 

img

Komisárka Dunja Mijatovič v liste adresovanom predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi a ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej konštatuje, že praktiky vykonávané v ére komunistického Československa a neskôr aj samostatného Slovenska boli vedené „diskriminačným prístupom" k rómskej menšine.

 

Prečítajte si: Na Slovensku sú často porušované základné ľudské práve Rómov, tvrdí ombudsmanka

 

„Sterilizácia bola Európskym súdom pre ľudské práva označená ako vážny zásah do reprodukčných práv, osobnej integrity, psychického a fyzického zdravia a emocionálneho, duchovného a rodinného života," uviedla sa v liste. Podľa komisárky Slovensko zabezpečilo, aby sa podobné praktiky už nevykonávali a súdy priznali zadosťučinenie individuálnym sťažovateľkám, no situácia obetí, ktoré sa na súd neobrátili, ostala neriešená.

Z týchto dôvodov Mijatovič vyzvala vládu na ospravedlnenie obetiam a ich odškodnenie. „Ospravedlnenie alebo odškodnenie nezvrátia škody, ktoré boli spôsobené obetiam fyzicky a psychicky. Avšak takéto kroky môžu zabezpečiť spravodlivosť, ktorá im bola upieraná," napísala komisárka s tým, že niektoré z obetí medzitým už zomreli. Zabezpečenie spravodlivosti teda podľa nej nesmie byť zdržované.  "Uplatňovanie spravodlivosti už nemôže čakať,“ tvrdí komisárka.

 

Komisárka zdôraznila, že ani ospravedlnenie, ani odškodnenie nemôžu napraviť fyzickú a psychickú ujmu spôsobenú obetiam. Práve konkrétne kroky by poskytli mieru spravodlivosti, ktorá sa obetiam dlhodobo vyhýba. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies