Toto nás čaká pokiaľ prestaneme cvičiť

NETKY.SK • 8 Január 2019, 17:01 • 2 min
Toto nás čaká pokiaľ prestaneme cvičiť

Všetci veľmi dobre vieme, aké náročné je zakomponovať do nášho týždenného pracovného plánu ešte aj cvičenie. Niekedy je toho naozaj strašne veľa a už v polke týždňa sa tešíme na víkend. Tí aktívnejší z nás ešte popri všetkých povinnostiach dennodenne aj cvičia. Čo sa ale vlastne stane s našim telom, pokiaľ si dáme na mesiac od cvičenia pokoj?

slovakia

left justify in out

Po prvom týždni by sme pravdepodobne ešte nič na sebe nezbadali. Problém by začínal nastávať akurát s koncentráciou v práci.

Štúdie z roku 2012 tvrdia, že cvičenie zvyšuje dobrú náladu a naopak znižuje stres. Dokonca sa niekde tvrdí, že pokiaľ vynecháme čo i len deň bez cvičenia, tak sa začneme cítiť úzkostlivo a nevrlo.

 

img

Zdroj: PIxabay

 

Po dvojtýždňovej prestávke sa už začneme pomaly cítiť mimo formy. Čo to ale znamená?

Naše telo už nemá také množstvo kyslíka, aké by potrebovalo. Z toho aj vyplýva následná činnosť pľúc a srdca, ktoré sa starajú o prenos kyslíka do tkanív. Jednoducho povedané, už nevládzeme. Kým by sme vyšli peši na tretie poschodie v paneláku, dýchali by sme ako pes. Horšie je aj to, že sa začíname viac potiť a dokonca pri aktivitách, kde sa nám to predtým vôbec nestávaloTakže pri 14-dňovom oddychu od cvičenia, strácame svoju vytrvalosť o 10% a následne až o 15% po mesiaci.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Po 4 týždňoch bez fyzickej aktivity to už začína byť viditeľné aj na vašom tele. Samozrejme, prvé príznaky zbadáte sami pred zrkadlom. Veď kto pozná vaše telo lepšie ako vy?

Ak počas cyklu bez cvičenia ešte aj konzumujete cukor, je to len ďalšie mínus pre vaše telo. Stačí aj úplne málo, napríklad dve kocky cukru do čaju. Telo si to všetko zaznamená. Bez následného pohybu začne náš organizmus premieňať cukor na tuk a postupne sa začne v tejto forme aj hromadiť.

Nakoniec to môže viesť až k rezistencii, teda odolnosti voči inzulínu. je to peptidový hormón, ktorý umožňuje glukóze aby sa z potravy dostala do vnútra bunky a tam bola premenená na energiu. Pokiľ tento proces prerušíme svojou zlou životosprávou, môže to mať fatálne následky. Cukor sa jednoducho na energiu už nemení. Hromadíme ale stále viac a viac tuku, ktoré ide ruka v ruke s cukrovkou typu 2, chronickými zápalmi v tele, alebo rôznymi inými dlhodobými ochoreniami.

 

img

Zdroj: Unsplash



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies