Chrípka opäť útočí! Čísla nakazených aj naďalej stúpajú

NETKY.SK • 7 Október 2022, 16:56 • 2 min
Chrípka opäť útočí! Čísla nakazených aj naďalej stúpajú

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v 40. týždni oproti minulému týždňu stúpla o 1,3 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia je nárast o 20,3 percenta.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Epidemiológom bolo v tomto týždni hlásených 46.136 prípadov akútnych respiračných ochorení. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do päť rokov, priebeh ochorení bol komplikovaný u 1052 osôb. Ako chrípku v tomto týždni lekári nahlásili 3826 ochorení, čo predstavuje vyše osem percent z celkového počtu hlásených ochorení. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť  bola vo vekovej skupine do päť rokov. Úrad tiež informoval, že prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo hlásené spolu v 14 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o deväť materských škôl (štyri v Trnavskom kraji a päť v Košickom kraji) a päť základných škôl (dve v Nitrianskom kraji, jedna v Prešovskom kraji a dve v Košickom kraji). Podľa vyjadrenia  Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti, je spoľahlivou ochranou pred chrípkou vakcinácia štvorvalentnou vakcínou proti chrípke pre sezónu 2022/23, ideálne počas októbra. V indikovaných prípadoch je vhodné súbežné podanie takejto vakcíny spolu s vakcínou proti zápalu pľúc. Ako spoločnosť ďalej pre Netky.sk uviedla, obe vakcíny sú na Slovensku plne hradené z verejného zdravotného poistenia u všetkých 3 zdravotných poisťovní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies