Ľuboš Blaha: Na Slovensku už nerozhoduje ľud cez svojich zástupcov, ale Lipšic cez svoje ego

NETKY.SK • 30 Máj 2021, 18:05 • 2 min
Ľuboš Blaha: Na Slovensku už nerozhoduje ľud cez svojich zástupcov, ale Lipšic cez svoje ego

BRATISLAVA - Lipšicov úrad zamietol účasť Vladimíra Pčolinského na neverejnej mimoriadnej schôdzi parlamentu, aj keď si ho parlament vyžiadal spolu s hlasmi hnutí Sme rodina a OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Ľuboša Blahu sa táto situácia dotkla natoľko, že do sveta vypustil vyjadrenie, že "na Slovensku už nerozhoduje ľud cez svojich zástupcov, ale Lipšic cez svoje ego""Už ani nepredstierajme, že na Slovensku je najvyšší orgán parlament. Najväčší orgán je Lipšic," napísal Blaha na sociálnej sieti.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Schôdza NR SR bola prerušená. Poslanci chcú previezť obvineného Vladimíra Pčolinského z väzby do parlamentu

 

Dňa 26. mája dopoľudnia plénum schválilo procedurálny návrh, aby z väzby priviezli Vladimíra Pčolinského. Pčolinský mal na schôdzi vypovedať nie o svojom prípade, ale o trestnom oznámení, ktoré dal vo veci manipulácie vyšetrovaní. Návrh predniesol nezaradený poslanec Tomáš Taraba a po ňom aj predseda strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico.  No plány narušil práve Lipšic, ktorý podľa Fica poslal "smiešny list, v ktorom hovorí, že nesúhlasia s predvedením na rokovanie NR SR".

 

Podľa Blahu "pubertálne vtípky o tom, že do parlamentu nemôže byť prizvaný vypovedať kadejaký zločinec ako Pčolinský, sú len zúfalými výkrikmi liberálnych médií", no je to naozaj tak?

 

Súvisiaci článok: Vyžiadať si na rokovanie parlamentu človeka vo výkone väzby nie je možné

 

img

 

Blaha je presvedčený o tom, že "zabudli, že Pčolinský nie je odsúdený". Je podľa neho vo väzbe preto, aby neovplyvňoval svedkov. Inak je nevinný človek. Čiže by podľa neho do parlamentu mohol pokojne prísť a vypovedať.

 

Avšak vedúci Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave Marián Giba taktiež potvrdil, že vyžiadať si na rokovanie parlamentu človeka vo výkone väzby nie je možné.

 

Podľa Gibu je to "predovšetkým v rozpore s princípom legality výkonu verejnej moci, ktorý znamená, že štátne orgány, teda i parlament, môžu konať len to, čo im Ústava a zákony umožňujú. Čo im neumožňujú, je zakázané. Keďže Ústava ani zákon nedovoľujú parlamentu vyžiadať si na schôdzi prítomnosť človeka vykonávajúceho väzbu, taký postup nie je možný".

 

"Len si masíruje svoje komplexy menejcennosti a vyvršuje sa na poslancoch," dodal na margo Lipšica poslanec Blaha. Podľa neho je to "smutný koniec parlamentnej demokracie" a "už to nie je len boj o pravdu, ale aj o posledné zvyšky demokracie".

 

Zdá sa, že poslanca Ľuboša Blahu to zasiahlo natoľko, že si musel zobrať týždeň voľna, čo avizoval prostredníctvom internetu svojim fanúšikom. "Milí priatelia, zhruba na týždeň vypnem svet, potrebujem odcestovať a prečistiť si hlavu," oznámil na sociálnej sieti.
 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies