REPORTÁŽ: Festival Hory a mesto debutoval v Sládkovičove

NETKY.SK • 22 Február 2020, 16:44 • 2 min
REPORTÁŽ: Festival Hory a mesto debutoval v Sládkovičove

Celoslovensky známy festival Hory a mesto sa tento týždeň konal prvýkrát v meste Sládkovičovo. Zaujímavý program plný environmentalistiky, cestovania a športu si prišli užiť desiatky milovníkov prírody.

slovakia

left justify in out

 

Festival prebiehal počas dvoch dní, kedy si jeho návštevníci mohli užiť premiéru náučných dokumentov, ale aj prednášky horolezcov či zoológa.

 

Hory a mesto deň 1.

Prvý deň festivalu sa niesol v znamení horolezectva. Slovenskí reprezentanti Ondrej Húserka a Jozef Krištoffy prerozprávali svoje zážitky z úžasnej Patagónie, kam sa vybrali zdolať nebezpečnú horu Cerro Torre spájanú s kontroverznými príbehmi a divokou históriou. Súčasťou programu bol aj film The Dawn Wall, vďaka ktorému sa diváci preniesli do amerického národného parku Yosemity.

 

img

 

Hory a mesto deň 2.

Počas druhého dňa prebehlo premietanie 3 filmov. Prvý z nich bol spojený s prednáškou zoológa Juraja Žiaka, ktorí divákom priblížil život najväčšieho slovenského predátora. Dokument Medvede vo Veľkej Fatre obsahoval neuveriteľné zábery z tesnej blízkosti medveďa hnedého a jeho života v slovenských horách. Slovenský film Biele objatie zas priblížil príbehy ľudí, ktorí sa dostali do lavínového zovretia. Upozorňuje na nebezpečenstvá, ktoré sú spojené so životným štýlom snowboardistov, horolezcov či freeriderov. Festival ukončil americký film UnReal s úžasne detailnými dychberúcimi zábermi freeriderov, ktorí sa oslobodili od každodenného života a vstúpili do dobrodružného sveta horských bicyklov.

 

 

Viac o projekte Hory a mesto

Festival Hory a mesto sa pravidelne usporadúva v Bratislave a iných slovenských mestách, má však oveľa väčšie pôsobenie, a to na medzinárodnej úrovni. Tento rok sa prvýkrát uskutočnil aj v meste Sládkovičovo v Trnavskom kraji. Tretí deň festivalu sa uskutoční 25. februára, avšak tentoraz nebude účastníkom festivalu široká verejnosť, ale študenti sládkovičovských škôl. Organizátori spojili festival aj s environmentálnou výchovou. „Spoznaj, čo chrániš“ je témou posledného dňa, kedy sa prednášajúci pokúsia priblížiť krásy prírody deťom s cieľom vybudovania vzťahu medzi nimi a prírodou.

 

Projekt je realizovaný s podporou Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia, ako aj vďaka partnerom: Netky, Rovami, Highluxury, Verbena, Autoprofit, Billboardovo, Mesto Sládkovičovo.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona