Na oblohe sa objavil ohnivý kruh, ľudia pozorovali prstencové zatmenie Slnka

NETKY.SK • 27 December 2019, 10:31 • 2 min
Na oblohe sa objavil ohnivý kruh, ľudia pozorovali prstencové zatmenie Slnka

Tisíce ľudí v južnej Ázii a častiach Blízkeho východu sledovali vo štvrtok nezvyčajné prstencové zatmenie Slnka.

slovakia

left justify in out

 

To vzniká, keď sa Mesiac nachádza blízko svojej najväčšej možnej vzdialenosti od Zeme, a teda je z pozemskej perspektívy príliš malý na to, aby zakryl celý slnečný kotúč. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Výsledkom prstencového zatmenia je efekt vyzerajúce ako ohnivý kruh, ktorý sa vytvorí okolo siluety Mesiaca.

Zatmenie bolo možné pozorovať od Indie, Pakistanu, Srí Lanky a Thajska po Singapur a Indonézii. Viditeľné bolo ale aj zo Saudskej Arábie.

 

Indonézske úrady na pozorovanie zatmenia poskytli teleskopy a stovky okuliarov na ochranu očí. Viac ako dvojminútové zatmenie pozorovali tisíce ľudí, niektorí pritom tlieskali a pískali.

 

 

Šéf singapurskej astronomickej spoločnosti Albert Ho uviedol, že terajší zatmenie bolo iba jedno z dvoch, ktoré budú zo Singapuru viditeľná po zvyšok tohto storočia, to ďalšie sa očakáva v roku 2063.

 

Zatmenie Slnka je väčšinou z niektorého miesta na Zemi možné uvidieť dvakrát do roka, maximálne však päťkrát, poznamenal Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies