Regionálne nemocnice hrozia zatváraním oddelení

NETKY.SK • 28 Január 2015, 15:25 • 2 min
Regionálne nemocnice hrozia zatváraním oddelení

MARTIN - Regionálne nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) hrozia, že pre nenavýšenie finančných prostriedkov od zdravotných poisťovní budú od 1. apríla nútené zatvárať niektoré lôžkové oddelenia a prepúšťať zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Prepúšťanie v 61 nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach po celom Slovensku by sa podľa prezidenta asociácie Mariána Petka mohlo dotknúť tisíc až dvetisíc ľudí, čo je päť až desať percent z celkového počtu 20 500 zamestnancov týchto nemocníc.

 

Podľa Petka asociácia v súvislosti s potrebou zákonom garantovaného zvýšenia platov od 1. januára opakovane žiadala o ročné navýšenie platieb zo zdravotných poisťovní o približne 19,8 milióna eur. Dve súkromné poisťovne Dôvera a Union podľa šéfa asociácie doposiaľ neurobili žiadne navýšenia a Všeobecná zdravotná poisťovňa síce platby zvýšila, ale len na prvý kvartál 2015 a len o približne 40 percent z požadovanej sumy. "A to nie je dostatok finančných prostriedkov na to, aby sme mohli zvýšiť platy všetkým zamestnancom v zmysle platnej legislatívy. To navýšenie sa totiž netýka len lekárov, ale v zmysle Zákonníka práce úplne všetkých pracovníkov. Od novembra upozorňujeme, že my na to nemáme finančné prostriedky,“ povedal prezident ANS Marián Petko. 


Rada Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) po stredajšom zasadaní v Martine konštatovala, že napriek opakovaným upozorneniam na nedostatok finančných prostriedkov na pokrytie zákonných mzdových nárokov zamestnancov zdravotníckych zariadení od 1. januára 2015 a verejnému prísľubu ministra zdravotníctva na zabezpečenie týchto zdrojov do dnešného dňa tieto zákonné nároky nie sú kryté. "Rada ANS upozorňuje, že ak nedôjde k navýšeniu finančných prostriedkov, zdravotnícke zariadenia, združené v ANS, budú nútené zatvárať lôžkové oddelenia a prepúšťať zamestnancov, čo bude mať za následok zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a zároveň hrozí možnosť nevyplácania miezd v dohodnutom termíne,“ uviedol prezident asociácie Marián Petko a dodal, že Rada ANS opakovane požiada o urgentné rokovanie s ministrom zdravotníctva, predsedom Výboru národnej rady pre zdravotníctvo a zvolanie odvetvovej tripartity v rezorte zdravotníctva za účelom riešenia uvedených problémov. 

 

Podľa Petka nutnosť zatvárania niektorých lôžkových oddelení a následného prepúšťania deklarovalo asociácii všetkých 61 členských nemocníc či zdravotníckych zariadení. "Teraz robíme prieskum, čakáme na údaje z jednotlivých nemocníc, o aké oddelenia by išlo,“ dodal prezident Asociácie nemocníc Slovenska. 

 

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Martina Šoltésová, finančné zdroje na zvýšenie miezd zdravotníckych pracovníkov v rezorte zdravotníctva sú. "Rovnako naďalej platí aj to, že ministerstvo zdravotníctva bude rokovať o možnom navýšení prostriedkov v rezorte prostredníctvom rozpočtových opatrení. O týchto možnostiach budeme rokovať s Ministerstvom financií SR,“ reagovala na vyhlásenie Asociácie nemocníc Slovenska Šoltésová. Hovorkyňa ministerstva tiež pripomenula, že jednotlivé zdravotnícke zariadenia musia pokračovať v prijímaní racionalizačných opatrení a nie pristupovať k obmedzovaniu zdravotnej starostlivosti. "Mnoho súkromných nemocníc vykazovalo v minulosti zisky, je teda otázne, prečo nie sú ochotné investovať tieto finančné prostriedky do toho najvzácnejšieho, čo majú, a tým je ľudský kapitál,“ dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies