Moskovská burza spusti možnosť obchodovania s ropou za záporné ceny

NETKY.SK • 1 Júl 2020, 14:21 • 2 min
Moskovská burza spusti možnosť obchodovania s ropou za záporné ceny

Moskva - Moskovská burza spustí možnosť obchodovať s ropnými futures za záporné ceny. Táto funkcia je zavedená po aprílovom poklese cien ropy do negatívnych čísiel.

slovakia

left justify in out

Plyn a ropa za záporné ceny

Testovanie nového režimu obchodovania sa vykonáva od 26. mája. Začne fungovať budúci týždeň, od 6. júla.

 

V prvej fáze sa možnosť obchodovania za záporné ceny bude vzťahovať iba na futures na zemný plyn a ropu WTI.

 

img

 

V budúcnosti sa "podľa potreby a ochoty účastníkov" plánuje rozšíriť zoznam termínovaných obchodov, s ktorými sa dá obchodovať za záporné ceny.

 

Aprílový pokles cien ropy pod nulu

Rozšírenie funkcií obchodného systému moskovskej burzy sa stalo relevantným po udalostiach 20. apríla. V ten deň kotácie futures na ropu WTI klesli o 306% na záporné hodnoty. Cena májového kontraktu na WTI sa dostala na newyorskej merkantilnej burze na úroveň mínus 37,63 dolárov za barel.

 

To bol najhorší vývoj minimálne od roku 1946, kedy sa tieto dáta začali systematicky zapisovať.

 

img

 

Miliardové straty obchodníkov

V apríli nebolo možné obchodovať na moskovskej burze za záporné ceny. Najnižšia cena, za ktorú bolo možné nakupovať a predávať ropu, bola stanovená na 8,8 dolárov za barel.

 

Keď futures dosiahli najnižšiu cenu, systém na burze prestal prijímať žiadosti. Nasledujúci deň burza pozastavila obchodovanie a vysvetlila, že jej systémy nevedia pracovať so zápornými cenami.

 

V dôsledku toho moskovská burza oznámila, že dodávky uzatvorených ropných zmlúv sa budú uskutočňovať za cenu mínus 37,63 dolárov za barel. Teda, na úrovni, na ktorej sa 20. apríla ukončilo obchodovanie na newyorskej merkantilnej burze.

 

img

 

Toto rozhodnutie viedlo k veľkým stratám obchodníkov. Ich celková strata sa odhaduje na jednu miliardu rubľov, tj asi 12,55 milióna eur.

 

Začiatkom júna podali obchodníci na Moskovskú burzu dve súdne žiadosti o náhradu škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona