Za útokom na ropný závod vo Venezuele stojí podľa ministra ropného priemyslu USA spoločne s Guaidóm

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 18:07 • 2 min
Za útokom na ropný závod vo Venezuele stojí podľa ministra ropného priemyslu USA spoločne s Guaidóm

CARACAS - Manuel Quevedo, minister ropného priemyslu vo Venezuele počas dnešného dňa oznámil že Spojené štáty spoločne s lídrom opozície Venezuely Juanom Guaidom podnikli "teroristický útok" na sklady v ropnom závode vo východnej časti krajiny. Informáciu podala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Počas včerajšieho dňa boli terčom udajného útoku dve nádrže na spracovanie ropy Petro San Felix. Podľa doteraz dostupných informácii sa na mieste nenašli žiadne obete ani ranení.

 

Minister Quevedo pripisuje celú vinu Guaidovi, ktory sa údajne so Spojenými štátmi na tejto akcii tajne dohodol. "Bol to teroristický čin, ktorý odsudzujeme na medzinárodnej úrovni," povedal Quevedo štátnej televízii VTV.

 

Spomenulo sa aj meno amerického senátora Marca Rubia, ktorý je považovaný za vedúcu osobnosť v prípade postupu USA proti vláde venezuelského prezidenta Nicolása Madura.  

 

img

americký senátor Marco Rubio

 

Quevedo sa na sociálnej sieti Twitter vyjadril, že Rubio "nariadil ďalšie násilie vo Venezuele". Guaidó a opozícia podľa jeho slov "zintenzívňujú teroristické invázie proti štátnej ropnej spoločnosti PDVSA s cieľom ovplyvniť vývoz ropy, ktorý je pre Venezuelu životne dôležitý."

 

 

Jedno zo štyroch Quevedových vyjadrení na Twitteri hlásilo aj toto:

"Dňa 13-teho marca sa USA pokúsilo preliať krv nevinných Venezuelčanov. Milí Juhoameričania! My pre USA nič neznamenáme, sme len podradní ľudia ktorí sa musia vzdialiť  od miesta ich záujmu. Kde však USA získalo všetky tie prostriedky na zrealizovanie útokov na našu krajinu, na budovanie múru? Nič v zlom pán Trump, ale toto nie je filantropia...3/4

 

 

Celý chod ekonomiky vo Venezuele je priamo závislý na rope. Príjmy z vývozu ropy predstavujú 90 % všetkých tržieb krajiny z exportu.

Zlé štátne riadenie sa však podpísalo na poklese produkcie čierneho zlata. Stoja však za tým aj slabé investície do ropného segmentu sankcie zo strany USA. Okrem iného za minulý týždeň produkciu ropy ovplyvnil aj rozsiahly výpadok elektriny.

 

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies