RegioJet zjednotí bezplatnú prepravu žiakov a študentov

NETKY.SK • 12 November 2014, 17:05 • 2 min
RegioJet zjednotí bezplatnú prepravu žiakov a študentov

BRATISLAVA - Súkromná spoločnosť RegioJet, a. s. zosúladí podmienky bezplatnej prepravy žiakov a študentov vo svojich vlakoch na trati Bratislava - Komárno so štátnou Železničnou spoločnosťou Slovensko, a. s. (ZSSK). Bude pritom akceptovať čipový preukaz študenta ISIC ako doklad pri bezplatnej preprave.

slovakia

left justify in out

"Cestovné lístky na bezplatnú prepravu budú vydávané na konkrétneho zákazníka a za týmto účelom bude pre všetkých zákazníkov s nárokom na bezplatnú prepravu povinná registrácia, ktorá ich oprávňuje na vyzdvihovanie si cestovných lístkov na bezplatnú prepravu," informovala v stredu Katarína Mizerová zo Združenia CKM SYTS. "Pri registrácii sa žiaci a študenti preukážu čipovým preukazom ISIC a následne si budú s preukazom ISIC aj zakupovať bezplatné cestovné lístky na jednotlivé cesty," dodala. 

 

Cestovanie zadarmo bude možné v diaľkových vlakoch ZSSK vo vozňoch 2. triedy (kategórie vlakov R, Ex, EC, EN, SC) a vo vlakoch RegioJet na trati Bratislava - Komárno. Polovičná zľava na cestovné lístky pre študentov s preukazom ISIC a 40-percentná zľava pre držiteľov preukazov Junior Railplus EURO do 26 rokov ostáva v platnosti na všetky typy a kategórie vlakov ZSSK. 

 

Nárok na bezplatné cestovanie vo vnútroštátnych vlakoch, jazdiacich vo verejnom záujme na objednávku štátu, budú mať od 17. novembra deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, ako aj osoby, ktoré dovŕšili 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení. Ide o dôchodcov poberajúcich starobný, invalidný, vdovský, sirotský dôchodok a o predčasných dôchodcov. Spolu ide zhruba o 2,5 milióna ľudí, ktorí sa budú môcť vo vlakoch prevážať zadarmo na účet daňových poplatníkov. 

 

Bezplatné cestovanie na železnici môže využívať napríklad aj 17-tisíc starobných dôchodcov, ktorí vlani poberali dôchodok nad úrovňou hrubej priemernej mzdy 824 eur. Zamestnanci zarábajúci menej budú musieť za vlaky naďalej platiť, aj keď so zľavou. Právo na bezplatné vlaky majú aj žiaci a študenti nadpriemerne zarábajúcich rodičov. Výsluhoví dôchodcovia, ktorí sú produktívni a berú nižší ako nadpriemerný dôchodok, vo vlakoch zadarmo cestovať nemôžu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies