Referendum rozhodne o osude starostky Varšavy

NETKY.SK • 13 Október 2013, 09:25 • 2 min
Referendum rozhodne o osude starostky Varšavy

VARŠAVA - Prívrženci v súčasnosti najsilnejšej poľskej strany, opozičného hnutia Právo a Spravodlivosť chcú takto nadviazať na obdobný úspech z 120-tisícového mesta Elblag. Jeho starosta Grzegorz Nowaczyk sa vzdal svojho kresla práve po referende.

slovakia

left justify in out

Poľská vládna strana premiéra Donalda Tuska bude v nedeľu čeliť veľkej výzve v podobe referenda o odvolaní starostky Varšavy Hanny Gronkiewiczovej-Waltzovej. Jej odporcovia totiž zhromaždili dostatok podpisov na vynútenie si referenda o odvolaní blízkeho Tuskovho spojenca. Tá pritom ešte donedávna patrila medzi vážnych kandidátov na post premiéra. Dnes jej politickú kariéru potápajú ekonomické problémy krajiny i hlavného mesta. Nespokojenci s aktuálnou situáciou v meste žiadajú jej odchod. Ak sa na vypísanom hlasovaní zúčastní najmenej 29 percent oprávnených voličov a väčšina z nich sa vysloví za jej odchod z čela Varšavy, Gronkiewiczová-Waltzová bude musieť opustiť svoj post.

Prívrženci v súčasnosti najsilnejšej poľskej strany, opozičného hnutia Právo a Spravodlivosť chcú takto nadviazať na obdobný úspech z 120-tisícového mesta Elblag. Jeho starosta Grzegorz Nowaczyk sa vzdal svojho kresla práve po referende. Prípadný neúspech ďalšieho kandidáta Tuskovej vládnej Občianskej platformy by znamenal oveľa väčší úder pre popularitu strany. Súčasnej starostke hlavného mesta vyčítajú najmä situáciu v doprave. Aj preto popularita prvej ženy na čele Varšavy a niekdajšej guvernérky centrálnej banky dnes dosahuje iba 40 percent, pred tromi rokmi to bolo 70.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies