Recept na zdravé domáce pistáciové maslo

NETKY.SK • 5 Marec 2024, 10:23 • 2 min
Recept na zdravé domáce pistáciové maslo

Vedeli ste, že pistáciové maslo si môžete pripraviť ľahko aj doma? Prinášame vám recept, ako na to. Okrem toho pridáme aj niekoľko zaujímavých informácií.

slovakia

left justify in out

Arašidové maslo poznáte?
Možno vás zarazí, čo to vlastne je pistáciové maslo. Ide v princípe o podobný pokrm ako je rozšírenejšie maslo arašidové. Skrátka ide o oriešky, v tomto prípade pistácie, rozmixované do hladkej pasty. To je možné vďaka vysokému obsahu tuku v orieškoch. Nejde tak vlastne o maslo iba obrazne, ale skutočne ide o potravinu s vysokým obsahom tukov. V pistáciách tvorí tuk celkom takmer polovicu ich objemu. Ide pritom predovšetkým o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo oveľa zdravšie ako nasýtené mastné kyseliny (tie sa naopak v oveľa vyššej miere vyskytujú napríklad v klasickom masle).

 

Na druhú stranu je nutné upresniť, že z hľadiska použitia pistáciové maslo s tým živočíšnym moc spoločného nemá. Rozhodne na ňom teda nebudete restovať cibuľku ani nič podobné. Využijete ho skôr ako zdravú pochúťku alebo napríklad v cukrárine – napríklad ako ingredienciu do pistáciovej torty.

 

Čo budete potrebovať?
Pre úplne základné (a vlastne úplne dostačujúce) pistáciové maslo budete potrebovať iba pistácie. Nakoniec zloženie pravého pistáciového masla by skutočne malo obsahovať iba pistácie a nič iné.

 

Kúpte si kvalitné pistácie, ktoré neboli pražené a solené ani inak upravené. Ak si chcete ušetriť prácu, kúpte si rovno pistácie vylúpané. Ak túžite po intenzívnejšej chuti, možno síce siahnuť po pistáciách pražených, avšak ťažko zoženiete pistácie pražené, ku ktorým zároveň nebol pridaný žiadny tuk či soľ. Preto prípadne môžete vylúpané pistácie krátko rozvoňať doma na panvici alebo v rúre.

 

Kto rád experimentuje, môže si vytvoriť domáce ochutené pistáciové maslo. Pridať môžete čokoládu, rôzne druhy rastlinných olejov alebo cukor a soľ. V tomto ohľade necháme voľný priestor vašim preferenciám.

 

Ako pripraviť pistáciové maslo?
Príprava je veľmi jednoduchá. Odporúčame pistácie tiež olúpať, okrem škrupiny ich teda zbavíte aj šupky. K tomu vám pomôže ponorenie pistácií do vriacej vody. Po niekoľkých minútach preložíte pistácie z horúcej vody do studenej a zlejete. Následne by malo byť možné jadrá ručne zbaviť šupky.

 

Ako pokračovať? Potrebovať budete elektrický mixér (sekáčik) s ostrými nožmi, do ktorého nasypete jadrá pistácií. Následne mixujte tak dlho, až sa vytvorí hladká pasta. Občas pastu ručne premiešajte stierkou, aby v zákutiach misky sekáčika nikde nezostali väčšie kúsky.

 

Už v tejto chvíli môžete pridávať ďalšie prípadné ingrediencie, ak chcete pistáciové maslo ďalej dochucovať. Následne preložte maslo do uzatvárateľnej nádoby (najlepšie poháre) a skladujte v chlade a tme. Spotrebujte najlepšie v priebehu niekoľkých dní, maximálne týždňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj obrázku: Voyagerix / stock.adobe.com, Článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies