Tento pokrm je v podstate „guláš“, v ktorom hrajú hlavnú ulohu ryby, krevety, mušle a ďalšie morské plody, ktoré sa pripravujú dusením spolu s rajčinami a bielym vínom.
Ingrediencie:
Porcia: 2 osoby
· 1 strúčik-cesnaku
· 5 dkg-cibule
· 5 dkg-rajčinový pretlak
· 0,8 ks-šalotka
· 0,8 lyžičky-olivový olej
· 0,5 lyžičky-soľ
· 7,5 dkg-zeler
· 0,3 ks-fénikel
· 22,5 dkg-slávky
· 0,4 šálku-suché biele víno
· 22,5 dkg-krabie mäso
· 22,5 dkg-rajčiny
· 1,3 šálka-voda
· 11,3 dkg-mušle
· 0,3 listu-bôbkový list
· 0,2 lyžičky-mletá sladká paprika
Postup prípravy:
Zeleninu očistíme. Čerstvý fenikel nakrájame na plátky aj s olúpaným zelerom, cibuľou, šalotkou a cesnakom.
Veľký hrniec nahrejeme na strednú teplotu. Na oleji ošmahneme do sklovitá nakrájaný fenikel, cibuľu, šalotku a soľ, pridáme cesnak, mletú papriku a smažíme ešte cca 2 minúty. Potom vmiešame paradajkový pretlak, pridáme rajčiny pokrájané na kocky aj so šťavou, víno, vodu, na kúsky nakrojené krabie mäso (prípadne krevety), zeler a bobkový list. Hrniec priklopíme a necháme variť na miernom ohni cca 30 minút, až sa vône premiešajú.
Do polievky pridáme očistené Slávky a opäť hrniec priklopíme. Slávky by sa mali po cca 5 minútach varenia otvárať. Ďalej pridáme vylúpané mušle a na väčšie kúsky nakrájané rôzne druhy rýb. Cioppino z Kalifornie jemne varíme a občas premiešame, až budú Slávky úplne otvorené. To by malo trvať zhruba 10 minút. Cioppino dochutíme soľou a červenou paprikou podľa potreby.
Cioppino z Kalifornie podávame s bielym čerstvým chlebom alebo bagetou.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.