Poľsko prehralo súdny spor s Českou republikou. Ťažbou hnedého uhlia v bani Turów, ohrozujú spodné vody

NETKY.SK • 23 Máj 2021, 11:02 • 2 min
Poľsko prehralo súdny spor s Českou republikou. Ťažbou hnedého uhlia v bani Turów, ohrozujú spodné vody

VARŠAVA - Súdny dvor Európskej únie v piatkovom rozsudku nariadil Poľsku okamžité zastavenie ťažby v lignitovej bani Turów, ktorá sa nachádza na hraniciach s Českom a Nemeckom.

slovakia

left justify in out

Česká republika podala v marci žalobu na Poľsko s tým, že táto hnedouhoľná baňa odvádza vodu z obývaných oblastí a má ďalšie negatívne dopady na tamojších obyvateľov. Česi sa obávali, že plánované rozšírenie ťažby uhlia v Turówe pripraví o vodu obyvateľov obcí na ich strane hranice.

Poľská štátna energetická skupina PGE, ktorá kontroluje ťažbu hnedého uhlia na juhozápade krajiny, tvrdí, že ťažba musí pokračovať, aby Poľsko mohlo v súlade s politikou EÚ v oblasti klímy postupne ukončiť ťažbu čierneho uhlia. Spomenuté čierne uhlie sa podieľa na výrobe 48 % poľskej energie, kým lignit má pri jej produkcii iba 17-percentné zastúpenie.

Súdny dvor EÚ uviedol, že predchádzajúca licencia pre Turów platná do roku 2026 porušila zákony únie, pretože bola udelená bez predchádzajúceho environmentálneho posúdenia. Poľský minister pre podnebie a životné prostredie Michal Kurtyka nedávno predĺžil licenciu bane do roku 2044.

Obavy z nedostatku vody v dotknutom regióne Česka, konkrétne v oblasti Liberca, trvajú už dlho. K tejto otázke existuje aj vedecké stanovisko od poľského hydrológa Sylwestra Krasnického, ktoré si objednali mimovládne organizácie z Poľska a zo zahraničia.

"České obavy nie sú neopodstatnené. Aj keď investor plánuje vybudovanie ekranu (nepriepustná geologická clona, pozn.) na ohraničenie prítoku podzemnej vody, otázkou zostáva, do akej miery to bude efektívne. Bude to asi kilometer dlhé a stavať sa bude iba na jednom úseku, zatiaľ čo drenáž je oveľa väčšia," povedal Krasnicki ešte pred niekoľkými mesiacmi v rozhovore pre Deutsche Welle.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies