Vďaka polícii budeme mať aplikáciu na zvýšenie našej bezpečnosti

NETKY.SK • 13 Február 2020, 14:55 • 2 min
Vďaka polícii budeme mať aplikáciu na zvýšenie našej bezpečnosti

Ako Policajný zbor uviedol koncom roka 2019, posledné mesiace pripravoval vlastnú mobilnú aplikáciu zameranú na zvýšenie bezpečnosti občanov Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti prebieha jej testovacia fáza, do ostrej prevádzky by mala byť nasadená v priebehu najbližších týždňov. Aplikácia "Pomáham chrániť" bude dostupná bezplatne pre užívateľov operačných systémov iOS a Android.

 

Vlastná ochrana

"Ako už z názvu aplikácie vyplýva, občania ju budú môcť využívať na svoju vlastnú ochranu v špecifických situáciách, ako aj na ochranu iných osôb, ktorým budú chcieť pomôcť. Občania sú často všímaví, nám policajtom poskytujú neoceniteľné informácie, avšak niekedy sa dostávajú do situácií, kedy by telefonovanie na linku 158 mohlo ohroziť ich bezpečnosť. A práve preto sme sa rozhodli mať vlastnú aplikáciu," povedal prezident Policajného zboru Milan Lučanský.

Pred použitím aplikácie "Pomáham chrániť" bude nutné vyplniť registračný formulár. Medzi povinné údaje patria meno, priezvisko, dátum narodenia, e-mailová adresa a telefónne číslo. 

 

Práve pomocou reálneho telefónneho čísla sa overí existencia užívateľa, ktorý registráciu potvrdí kódom z doručenej SMS správy. Policajný zbor odporúča občanom vyplniť informácie pravdivo, ako aj pridať miesto trvalého/prechodného bydliska, aby im bola policajná hliadka rýchlo nápomocná. Je nutné myslieť aj na takéto detaily, ktoré môžu zachrániť život.

 

img

 

Ženy by mali zbystriť pozornosť
"Odporúčam najmä ženám, aby vyplnili svoju adresu, číslo bytu a aj poschodie, aby v prípade domáceho násilia a použitia aplikácia vedeli policajti prísť priamo na miesto činu a pomôcť jej. Osobne sa angažujem v téme ochrane žien už dlhodobo, a preto vítam iniciatívu Policajného zboru. Som zástankyňa hesla, že radšej desať hliadok pôjde preveriť kritickú situáciu, akoby zúfalá žena nedostala pomoc v čas a rýchlo," povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

Po úspešnej registrácii bude môcť občan jedným kliknutím na tlačidlo "Privolať pomoc" poslať žiadosť o pomoc priamo na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru. Už po tomto prvom kliknutí sa žiadosť o pomoc dostane operačnému dôstojníkovi, ktorý začne situáciu vyhodnocovať.

 

img

 

Dôležité je registrovať sa skôr ako ju budete musieť použiť

V ďalších krokoch bude mať občan možnosť špecifikovať, v akej situácii sa ocitol. Nateraz bude možné požiadať o pomoc v prípadoch domáceho násilia, bitky, obťažovania alebo v inej nebezpečnej situácii, kedy nie je možné volať na linku 158. Vo všetkých štyroch situáciách bude možné jedným kliknutím uviesť, či sa na mieste udalosti nachádzajú zbrane. Okrem domáceho násilia bude taktiež možné pridať informáciu o počte účastníkov. Posledným, nepovinným krokom bude odoslanie dodatočnej textovej informácie.

 

img

V každom kroku žiadania o pomoc a následne špecifikácie udalosti bude možné použiť tlačidlo "Odvolať" v prípade omylu, avšak ani to nebude automaticky znamenať, že hliadka na dané miesto udalosti nepríde. 


Aplikácia bude ponúkať skúšobný režim, v ktorom si užívatelia budú môcť aplikáciu vyskúšať "na nečisto" s tým, že žiadnym klikom pomoc nezavolajú. Odporúčame občanom, aby si aplikáciu po jej oficiálnom spustení stiahli, zaregistrovali sa a niekoľkokrát si ju pozreli v skúšobnej verzii, aby ju vedeli v kritických situáciách promptne používať.

 

img

 

Otestuje ju najprv hlavné mesto
Aplikácia bude v prvej fáze fungovať na území hlavného mesta Bratislava, postupne sa rozšíri na celé územie Slovenskej republiky. Nutnosťou pri využívaní aplikácie bude povolenie sledovania polohy užívateľa v čase jej používania. V opačnom prípade bude užívateľ musieť zavolať číslo 158. V prípade nedostupnosti dát, aplikácia občanovi ponúkne možnosť zaslania bezplatnej SMS správy.

 

img


V ďalších aktualizáciách budú pridávané rôzne funkcionality, ako napríklad zasielanie notifikácií o mimoriadnych a nebezpečných udalostiach (záplavy, požiare, streľba atď.), overenie kradnutého vozidla, overenie hľadanej/nezvestnej osoby, jednoduché vyhľadávanie medzi policajnými útvarmi alebo overenie straty dokladov a iné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies