Reaganovu sochu odhalili na rovnomennom letisku pri Washingtone D.C.

NETKY.SK • 2 November 2011, 23:26 • 2 min
Reaganovu sochu odhalili na rovnomennom letisku pri Washingtone D.C.

Reaganovu sochu odhalili na rovnomennom letisku pri Washingtone D. C.

slovakia

left justify in out

img

Osemnásť miliónov pasažierov, ktorí ročne cestujú do a z hlavného mesta USA cez Reaganovo národné letisko, bude teraz vítať 2,7 metra vysoká bronzová socha bývalého prezidenta za takmer milión dolárov (730.000 eur), ktorú dnes slávnostne odhalili.
Socha je už štvrtou, ktorú tento rok venovala Nadácia prezidenta Ronalda Reagana pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Nadácia prevádzkuje aj jeho prezidentskú knižnicu. 
Odhalenie sochy dáva cestujúcim tiež možnosť zapojiť sa do debaty, či je Reagan hodný toho, aby bolo podľa neho nazvané letisko, ktoré bolo dlho známe jednoducho ako "národné".
Mnohým obyvateľom z oblasti Washingtonu D.C. sa nepáčila táto zmena, keď ju Kongres v roku 1998 schválil.
"Nikdy som nechápala ľudí, ktorí majú pocit, že je takou milovanou osobnosťou," povedala o Reaganovi Kathleen Meehanová, keď čakala na svoj let. Jediné, čo sa dá podľa Meehanovej Reaganovi pripísať, je to, že "zničil strednú triedu".
Na dnešnom slávnostnom odhalení sochy predniesli príhovory Elizabeth Doleová a James Burnley, ktorí boli za Reagana obaja ministrami dopravy.
Burnley uznal, že pokiaľ ide o letecký priemysel, Reagana si ľudia najviac pamätajú za to, ako dal v roku 1981 prepustiť štrajkujúcich leteckých dispečerov. Podľa Burnleyho však Reaganovo posolstvo siaha ďalej. "Nešlo len o to, že čelil nezákonnému štrajku a zvládol ho. Išlo o prebudovanie Federálneho leteckého úradu po štrajku, čo bolo oveľa významnejšie," vysvetlil Burnley.
Reaganova nadácia financovala aj sochy exprezidenta, ktoré tento rok vztýčili v americkom Kapitole, v Reaganovej prezidentskej knižnici v Kalifornii a pred veľvyslanectvom USA v Londýne.
Bronzová socha stála približne 900.000 dolárov (660.455 eur) a bola zaplatená peniazmi, ktoré súkromní darcovia venovali Reaganovej nadácii. Mestský úrad spravujúci letiská vo Washingtone D.C. minul približne 80.000 dolárov (58.707 eur) na úpravu lokality.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies