Pri izraelskom útoku v Rafahu zomrelo najmenej 16 osôb. Izraelská armáda vyzvala obyvateľov mesta na evakuáciu

NETKY.SK • 6 Máj 2024, 09:05 • 2 min
Pri izraelskom útoku v Rafahu zomrelo najmenej 16 osôb. Izraelská armáda vyzvala obyvateľov mesta na evakuáciu

TEL AVIV/GAZA - Počas nedeľných leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy zomrelo najmenej 16 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP na základe zdrojov z prostredia zdravotníckych úradov a záchranárov.

slovakia

left justify in out

Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu. "Počet obetí v Rafahu dosiahol 16," oznámili príslušníci záchranných zložiek. Podľa AFP uviedli, že medzi obeťami je sedem osôb z jednej rodiny a deviati členovia ďalšej rodiny. Ďalšia agentúra Reuters oznámila, že išlo o deväť obetí z radov Palestínčanov po zásahu domu v meste.

Do Rafahu sa uchýlilo okolo 1,5 milióna Palestínčanov, ktorých vysídlili počas konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy. Toto mesto, ktoré sa nachádza na hranici s Egyptom, je dôležitým bodom vstupu humanitárnej pomoci do pobrežného palestínskeho pásma.

Podľa Izraela je Rafah poslednou baštou militantov hnutia Hamas a už dlhší čas plánuje vojenskú operáciu v tomto meste, a to aj napriek nesúhlasu veľkej časti medzinárodného spoločenstva.

Izraelská armáda v pondelok vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah, aby sa presunuli do "humanitárnej oblasti". Oznámil to denník Times of Israel (TOI), podľa ktorého ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / Reuters, Foto: Pásmo Gazy / pressenza.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies