Ratingová agentúra Standard & Poor's chce urovnať spor s vládou USA

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 11:30 • 2 min
Ratingová agentúra Standard & Poor's chce urovnať spor s vládou USA

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) je ochotná zaplatiť 1 mld. USD, aby urovnala spor s vládnymi úradmi v USA.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v utorok denník the Wall Street Journal (WSJ), pričom sa odvolával na zdroje oboznámené s problematikou. Federálne ministerstvo spravodlivosti vlani vo februári podalo na agentúru žalobu o 5 mld. USD.

 

Dôvodom boli údajné manipulácie pri posudzovaní hypotekárnych cenných papierov, ktorým agentúra údajne vydávala nadhodnotené ratingy. S&P podľa denníka akékoľvek pochybenia naďalej odmieta a tvrdenia ministerstva, že z komerčných dôvodov umelo nadhodnocovala ratingy, už v minulosti označila za "bezpredmetné".

 

Federálna vláda v USA podaním žaloby na S&P a jej materskú spoločnosť The McGraw-Hill Companies vlani podnikla prvý právny krok voči niektorej z popredných ratingových agentúr za údajne protiprávne konanie počas finančnej krízy. Agentúry čelia kritike, že v snahe získať vyššie provízie od emitentov upisovali vysoké ratingy tisíckam rizikových a iných hypotekárnych cenných papierov a prispeli tak k vystupňovaniu finančnej krízy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies