Nepredané potraviny poputujú ľudom v núdzi

NETKY.SK • 28 November 2019, 14:45 • 2 min
Nepredané potraviny poputujú ľudom v núdzi

BRATISLAVA - Poslanci NRSR schválili povinné a bezplatné darovanie potravín väčšími obchodníkmi pre charitu po dátume minimálnej trvanlivosti.

slovakia

left justify in out

Štvrtok 28. novembra schválili poslanci nový zákon, vďaka ktorému sa obmedzí plytvanie jedlom. Novela zákona o potravinách, ktorú navrhla poslankyňa NR SR za SNS Eva Antošová však v druhom čítaní prešla mnohými zmenami, práve cez jej pozmeňujúce návrhy. Najväčšou schválenou zmenou cez pozmeňujúci návrh oproti pôvodnému bolo nové stanovenie dátumu účinnosti novely z 1. januára 2020 na 1. januára 2024.

 

img

 

Plytvanie potravinami je aj plytvaním zdrojmi
"Vzhľadom na nevyhnutnosť poskytnúť prevádzkovateľom i charitatívnym organizáciám dostatok času na prispôsobenie novej právnej úprave a vytvoriť a prispôsobiť si skladovacie kapacity sa navrhlo odložiť účinnosť tejto právnej úpravy o 4 roky," ozrejmila zmeny Eva Antošová. Slováci podľa poslankyne plytvajú s potravinami a novela zákona o potravinách by toto plytvanie mohla výrazne znížiť. "Celý svet sa borí s plytvaním potravinami. Až tretina celosvetovej produkcie potravín končí ako odpad. Za týmito číslami nezaostáva ani SR, kde 700 tis. ton potravín končí ročne v košoch. Tieto potraviny, ktoré doteraz putovali do koša, môžu byť použité práve pre charitu. Plytvanie potravinami je aj plytvaním zdrojmi," uviedla v pléne Antošová.

 

img

 

Plytvanie potravinami v číslach

Každý Slovák vyhodí ročne priemerne 111 kilogramov potravín, z nich najčastejšie chlieb a pečivo (35 %). Najviac plytvá potravinami mladá a stredná generácia. Cez pozmeňujúci návrh sa schválilo aj nové znenie pôvodného návrhu.

 

"Prevádzkovateľ, ktorý uvádza na trh potraviny v prevádzkarni s predajnou plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových, bude od 1. januára 2024 povinný uzatvoriť zmluvu o darovaní potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, len ak sú bezpečné, aspoň s jednou osobou vykonávajúcou činnosť s verejnoprospešným účelom v oblasti poskytovania sociálnej pomoci, humanitárnej starostlivosti alebo sociálnych služieb, pričom od nej nemôže za tieto potraviny požadovať akékoľvek priame alebo nepriame plnenie," píše sa v schválenej novele.
 

Potravinami plytváme od počiatočnej poľnohospodárskej produkcie až po spotrebu v domácnostiach. Podľa organizície Free Food každoročne v koši skončí až: 

 

30 % všetkých obilnín
20 % mliečnych výrobkov
45 % zeleniny a ovocia
20 % olejnatých semien a strukovín
35 % rýb a plodov mora
45 % koreňovej zeleniny a hľúz
20 % mäsa

 

img

 

Potraviny budú musieť byť registrované

Charitatívna organizácia môže nakladať s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti až po jej registrácii, pričom je povinná pred začatím činnosti požiadať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vykonanie úradnej kontroly každej výdajne charitatívnej organizácie.

Maloobchodným prevádzkam, ktoré majú predajnú plochu menej ako 400 metrov štvorcových, bude zachovaná možnosť uzatvoriť zmluvu o darovaní potravín, ktorým uplynul dátum minimálnej spotreby. Viac informácií o plytvaní potravín sa dozviete vo videu iniciatívy Free Food.

 

Zdroj: Free Food

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies