Rast inflácie v eurozóne zostal v septembri na augustovej úrovni

NETKY.SK • 16 Október 2012, 11:55 • 2 min
Rast inflácie v eurozóne zostal v septembri na augustovej úrovni

Rast inflácie v eurozóne zostal v septembri na augustovej úrovni - Svet Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za september, najnižšiu medziročnú infláciu mali Grécko (0,3 %), Švédsko (1 %) a Lotyšsko (1,9 %). Medziročné tempo rastu in

slovakia

left justify in out

img

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za september, najnižšiu medziročnú infláciu mali Grécko (0,3 %), Švédsko (1 %) a Lotyšsko (1,9 %).

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v septembri 2012 na augustovej úrovni 2,6 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sa mierne zvýši na 2,7 % tak, ako to naznačoval rýchly odhad.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v 17 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, vzrástli o 0,7 %. Vyplýva to zo spresnených výsledkov európskeho štatistického úradu Eurostat. 

Aj v celej 27-člennej Európskej únii (EÚ) inflácia v septembri stagnovala a rovnako ako v auguste dosiahla 2,7 %, zatiaľ čo v medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb vzrástli o 0,6 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za september, najnižšiu medziročnú infláciu mali Grécko (0,3 %), Švédsko (1 %) a Lotyšsko (1,9 %). Naopak, najviac vzrástli spotrebiteľské ceny v Maďarsku (6,4 %), Rumunsku (5,4 %) a Estónsku (4,1 %). V porovnaní s augustom sa medziročná miera inflácie v septembri zvýšila v 11 krajinách, v piatich stagnovala a v 10 klesla. V prípade Slovenska uvádza Eurostat za september 3,8 %.

Najnižšiu priemernú infláciu za ostatných 12 mesiacov zaznamenali v septembri Švédsko (0,9 %), Grécko (1,6 %) a Írsko (1,9 %) a najvyššiu nahlásili Maďarsko (5,3 %), Estónsko (4,3 %) a Poľsko (4,1 %). V SR to boli 4 %.

V medziročnom porovnaní v septembri najviac vzrástli ceny za dopravu (4,8 %), bývanie (4,1 %), alkohol a tabakové výrobky (4 %), zatiaľ čo najviac klesli ceny za telekomunikačné služby (-3,3 %).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies