Problém s prílišným premýšľaním: Starajte sa len o to, čo môžete ovplyvniť a vybehnite do prírody

NETKY.SK • 4 Január 2024, 23:05 • 2 min
Problém s prílišným premýšľaním: Starajte sa len o to, čo môžete ovplyvniť a vybehnite do prírody

Možno vám napadne, že obyčajné premýšľanie, hoci nadmerné, nemôže mať na zdravie žiadny vplyv. Pod takmer nepretržitou náložou negatívnych myšlienok je však veľmi ťažké akokoľvek relaxovať a veľmi častým dôsledkom tohto návyku je tak nárast hladiny stresu, úzkosť alebo dokonca depresie.

slovakia

left justify in out

„Overthinker“, čiže nadmerne premýšľajúci človek, je taký jedinec, ktorý až príliš detailne analyzuje udalosti v minulosti, premieta nad tým, čo by sa stalo, keby sa vtedy rozhodol inak a vytvára si tým v mysli nespočet scenárov (často až tragických a nepravdepodobných).

Rovnakým spôsobom potom spravidla premýšľa aj o budúcnosti – venuje veľa času obavám z toho, čo príde. A aby toho náhodou nebolo málo, premýšľa nielen o samotnom dianí, ale aj o myšlienkach naň, t.j. kde sa vzali, prečo sa objavujú, k čomu povedú atď.

Akými konkrétnymi mechanizmami však môže nadmerné premýšľanie ovplyvniť ľudské zdravie a ako sa naučiť tieto úmorné myšlienky zastaviť?

Pozor na myšlienky

Možno vám napadne, že obyčajné premýšľanie, hoci nadmerné, nemôže mať na zdravie žiadny vplyv. Pod takmer nepretržitou náložou negatívnych myšlienok je však veľmi ťažké akokoľvek relaxovať a veľmi častým dôsledkom tohto návyku je tak nárast hladiny stresu, úzkosť alebo dokonca depresie.

Celkom iná pesnička je ale chronický stres, ktorý je pre nadmerné premýšľanie typický – vtieravé myšlienky vás totiž môžu obťažovať dni, týždne, mesiace alebo dokonca roky. A výhodné to nie je ani pre vaše zdravie. 

Prítomnosť má svoje čaro

„Overthinkeri“ sú často odtrhnutí od prítomnosti – minulé traumy a obavy z budúcnosti však na pokoji príliš nepridajú. Skúste si preto uvedomiť, ktoré úlohy musíte v najbližších dňoch skutočne urobiť (nákup, odovzdanie projektu a pod.), a ktoré myšlienky sú naopak skôr neopodstatneným výkrikom do prázdna.

 Skúste si napríklad cestou z práce predĺžiť prechádzku cez park a sústreďte sa na to, koľko rôznych farieb môžete pozorovať na rozkvitnutých stromoch, alebo si na chvíľu vyberte slúchadlá a vnímajte, ako sa vtáky predháňajú v speve. Aj tieto činnosti sú totiž veľmi efektívnym tréningom na udržanie mysle v prítomnosti.

V skutočnosti, čím dlhšie o niečom premýšľate, tým menej času a energie máte na to, aby ste podnikli produktívne kroky. Navyše, premýšľať o všetkých veciach, ktoré ste mohli urobiť inak a neustále si predstavovať najhoršie scenáre môže byť vyčerpávajúce.

Starajte sa len o to, čo môžete ovplyvniť

Spisovateľ Mark Twain kedysi povedal: „V živote ma trápilo veľa vecí, z ktorých väčšina sa nikdy nestala.“

Faktom je, že na 100 percent svoju budúcnosť skrátka neovplyvníte. Na druhú stranu sú tu ale veci, ktoré preukázateľne ovplyvniť môžete. 

Namiesto nadmerných obáv a nepríjemných scenárov sa tak skúste zamerať na to, čo môžete skutočne zmeniť – t.j. pre lepšiu východiskovú pozíciu pre hľadanie zamestnania môžete dokončiť školu, pre udržanie svojho zdravia môžete dodržiavať vyvážený jedálniček a pravidelne cvičiť a ak si chcete vo svojom živote udržať určité osoby, venujte im svoju pozornosť a čas.

Rozptýlenie je kľúčové

Rozptyľovanie pozitívnymi alebo neutrálnymi aktivitami môže prerušiť negatívne myslenie. 

Aby bolo odvádzanie pozornosti od nadmerného premýšľania účinné, aktivita musí byť dostatočne pohlcujúca, aby presunula pozornosť a pozornosť od negatívnych myšlienok. Mali by byť tiež zdravým rozptýlením, a nie škodlivými, ako je napríklad nadmerné pitie a časté párty.

Oslovenie priateľov, rodiny a členov komunity môže byť pozitívnou stratégiou na zvládanie stresu a prehnaného premýšľania. Fyzická aktivita je dobrá pre vaše celkové zdravie a takisto rozptýlenie.

Zmeniť scenériu tým, že sa vydáte do prírody, môže poskytnúť pokojný priestor, ktorý viac napomáha konštruktívnemu mysleniu, než premýšľaniu. 

Zdroje:

https://aktin.sk/overthinking-ako-s-nim-skoncovat

https://www.verywellmind.com/how-to-know-when-youre-overthinking-5077069

https://www.verywellhealth.com/how-to-stop-overthinking-7570368

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: greggvanourek.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies