Raši: Naše priority musíme zadefinovať tak, aby odrážali potreby regiónu

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 15:26 • 2 min
Raši: Naše priority musíme zadefinovať tak, aby odrážali potreby regiónu

BRATISLAVA – Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) otvoril dialóg s odborníkmi z akademického a podnikateľského prostredia, z tretieho sektora aj samospráv, ktorého cieľom je čo najlepšie zadefinovať eurofondové priority Slovenska po roku 2020. Médiá o tom vo štvrtok informoval odbor komunikácie a protokolu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

slovakia

left justify in out

Raši verí, že rokovania s Európskou komisiou (EK) skončia pred voľbami do europarlamentu v máji 2019. "Naše priority musíme dovtedy zadefinovať tak, aby odrážali potreby regiónu, konečných prijímateľov a štátu, a zároveň boli v súlade s prioritami EK," uviedol vicepremiér na zasadnutí pracovnej skupiny Partnerstvo pre politiku súdržnosti 2020+.

 

Ďalej povedal, že SR chce, aby EK v novom legislatívnom balíku čo najviac zjednodušila podmienky čerpania eurofondov. "Určité zjednodušenie nastalo, ale nie až také, ako sme čakali. Žiadame, aby financovanie bolo viazané takmer výlučne na dosiahnutý výsledok," vyhlásil s tým, že aj národnej úrovni sú v príprave ďalšie opatrenia.

 

Konkretizoval, že na jeseň sa plánuje predloženie návrhu nového zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by ho mal zjednodušiť na úroveň smerníc EÚ. V minulom programovom období obstarávania trvali v priemere 29 mesiacov, zatiaľ čo v iných krajinách to bolo menej ako polovica, uviedol Raši.

 

EK navrhuje vo väčšej miere financovať oblasti, ako výskum a inovácie, mládež, digitálne hospodárstvo, riadenie hraníc, bezpečnosť a obrana. Na tradičné politiky ako spoločná poľnohospodárska politika a politika súdržnosti má byť vyčlenených menej prostriedkov. Majú sa však zmodernizovať tak, aby napriek menšiemu objemu financií naďalej dosahovali potrebné výsledky, uzavrel odbor.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies