Rakúsky kancelár Faymann odstupuje z funkcie, stranu dočasne povedie Häupl

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 16:59 • 2 min
Rakúsky kancelár Faymann odstupuje z funkcie, stranu dočasne povedie Häupl

VIEDEŇ - Nový predseda Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) by mal byť definitívne známy o osem dní - v utorok 17. mája. Dohodol sa dnes na tom podľa informácií agentúry APA vo Viedni tamojší primátor Michael Häupl, ktorý stranu povedie dočasne, s ostávajúcimi ôsmimi lídrami krajinských organizácií SPÖ.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom zasadaní predsedníctva SPÖ, ktoré sa v rakúskej metropole začalo o 16.00 h, tak na základe tejto dohody nepadne žiadny personálny návrh. Je však možné, že sa na ňom rozhodne o termíne zjazdu SPÖ, čo naznačujú vyjadrenia výkonného šéfa strany Gerharda Schmida.

 

Za favorita na post budúceho lídra SPÖ označujú rakúske médiá aktuálne šéfa Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Christiana Kerna. Špekuluje sa však aj o iných menách. Rakúsky kancelár Werner Faymann (55), ktorý bol od roku 2008 aj predsedom SPÖ, sa dnes rozhodol odstúpiť z oboch politických funkcií. Svoje rozhodnutie zdôvodnil stratou podpory v radoch strany po tom, čo v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil 24. apríla kandidát opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Tento volebný výsledok predstavuje v Rakúsku novú situáciu, svedčiacu o veľkej nespokojnosti voličov.

 

"Táto krajina potrebuje kancelára, za ktorým strana plnohodnotne stojí," citoval Faymanna rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. "Vláda potrebuje rázny nový začiatok. Kto nemá takúto podporu, nemôže túto úlohu splniť," dodal odstupujúci kancelár.

 

Rakúsky prezident Heinz Fischer žiadosti Faymanna o uvoľnenie z funkcie vyhovie a dočasne poverí riadením vlády vicekancelára a lídra koaličných ľudovcov (ÖVP) Reinholda Mitterlehnera, informovala prezidentská kancelária.

 

Mitterlehner nevidí podľa vlastných slov napriek odchodu Faymanna z čela vlády i sociálnych demokratov dôvody pre predčasné voľby. Ubezpečil, že je pripravený prevziať dočasne vedenie kabinetu. Dodal, že rozhodnutie o budúcom šéfovi sociálnych demokratov je výlučnou záležitosťou koaličných partnerov z SPÖ. Ľudovci však chcú spolurozhodovať o budúcom kancelárovi.

Prípadné predčasné parlamentné voľby by sa v Rakúsku mohli uskutočniť najskôr v septembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies